Izvjestiteljica EP-a za Tursku: EU treba prekinuti pregovore s Erdoganom

tačno.net
Autor/ica 13.3.2019. u 09:24

Izvjestiteljica EP-a za Tursku: EU treba prekinuti pregovore s Erdoganom

Foto: Reuters

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Tursku Kati Piri je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu rekla da bi Evropska unija trebala prekinuti pregovore s Turskom zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

“Ova šutnja Vijeća podgrijava [Recep Tayyip] Erdoganov autoritarni režim, kao i razočaranost demokratskih snaga u Turskoj”, rekla je holandska zastupnica i izvjestiteljica za Tursku i dodala da bi Vijeće trebalo prekinuti sve pregovore s Erdoganom.

Piri je u raspravi istaknula da se ljudska prava u Turskoj sve više krše, a da EU nije dovoljno poduzela po tom pitanju.

“Krše se ljudska prava, ugrožena je vladavina prava, a novim se Ustavom konsolidira Erdoganov autoritarni režim”, rekla je Piri.

Johannes Hahn, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, govorio je o negativnom razvoju u pogledu vladavine prava i ljudskih prava u Turskoj.

Turska, istaknuo je on, ignorira vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija.

Komesar je, međutim, rekao da će Turska ostati strateški partner od velike važnosti za EU, i to u području migracija, borbe protiv terorizma i energetike.

“Naša saradnja putem instrumenta za izbjeglice dobar je primjer uspješne saradnje”, kazao je Hahn i dodao da EU mora ostaviti “otvorene kanale” u odnosima prema Turskoj, ali da se mora tražiti od Turske da poštuje ljudska prava.

Predstavnica Vijeća Melania Ciot je također apostrofirala kršenje ljudskih prava u Turskoj, ali je ustvrdila da je saradnja s Turskom dovela do smanjivanja broja prelazaka migranata iz Turske u Evropsku uniju.

AJB

tačno.net
Autor/ica 13.3.2019. u 09:24