Ulazak neonacista u EP je sveprisutna bojazan uoči izbora

tačno.net
Autor/ica 23.4.2014. u 07:20

Ulazak neonacista u EP je sveprisutna bojazan uoči izbora

Zastupnik Evropskog parlamenta iz Njemačke Ertug upozorava da bi na predstojećim evropskim parlamentarnim izborima radikalno desničarski pokreti mogli ostvariti uspjeh i poručuje da se visokom izlaznošću na izbore to može spriječiti

Zastupnik Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i član Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Ismail Ertug tvrdi da su predstojeći parlamentarni izbori za Evropski parlament, koji će se održati 25. maja, najvažniji izbori u posljednje tri decenije.

Ukazujući na ekonomsku krizu posljednjih godina u Evropi, te na trend jačanja antievropskih, antidoseljeničkih ultra desničarskih pokreta u nekim zemljama, Ertug je, kazao da i ta situacija daje dodatnu važnost predstojećim izborima.

Rješenja koja to nisu

“Kroz historiju se pokazalo da svaka krizna vremena iznjedre jačanje radikalnih pokreta i partija. Ti pokreti iskoriste strahove i strepnje naroda i kao izlaz iz krize im predstave rješenja, koja to nikako nisu. Mnogi im i povjeruju i daju svoj glas. I pred ove izbore se nalazimo pred sličnom prijetnjom”, tvrdi poslanik EP-a porijeklom iz Turske Ertug.

Podsjetivši da je Ustavni sud Njemačke ukinuo prag od tri posto za ulazak u EP, Ertug je upozorio da je to prilika da njemačke radikalno-desničarske i rasističke partije dobiju jedno ili dva mjesta u Evropskom parlamentu.

“Ranije radikalno-desničarske partije nisu imale dovoljno poslanika u nacionalnim parlamentima i nisu mogle formirati zaseban klub poslanika u EP-u. Takve partije, poznate po antievropskoj i antimuslimanskoj politici prije svega, na majskim izborima prvi put imaju priliku da izbore mogućnost formiranje svog kluba u EP-u. Mogu sa sigurnošću reći da će takva situacija dodatno otežati evropski put Turske”, kazao je Ertug.

Evropski parlament je narodni parlament

Naglasivši da su predstojeći izbori za EP veoma važni i za imigrante u Njemačkoj, Ertug je kazao da je upravo EP prva instanca Evropske unije koje je donijela prve mjere prevencije protiv diskriminacije.

“Ukoliko ne želimo diskriminaciju u Evropi i ukoliko želimo štititi interese naroda, od ključne je važnosti da se izađe na predstojeće evropske parlamentarne izbore. Evropski parlament je parlament naroda. Nas direktno bira narod i mi smo zastupnici njegovih interesa. Samo velikom izlaznošću na izborima možemo spriječiti ulazak radikalnih pokreta u EP”, zaključio je Ertug.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 23.4.2014. u 07:20