Ujedinjene nacije glasaju o isključenju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN

tačno.net
Autor/ica 7.4.2022. u 08:52

Ujedinjene nacije glasaju o isključenju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Ujedinjene nacije će u četvrtak održati glasanje kako bi se donela odluka da li Rusiju treba isključiti iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izveštaja o zverstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

Rezoluciju su uvele SAD nakon što su se u kijevskom predgrađu Buča pojavili dokazi o ubistvima civila.

Rusija je upozorila zemlje da će se pokušaji da je izbace iz panela od 47 članova posmatrati kao “neprijateljski gest”, navodi se u pismu diplomatama u koje je Reuters imao uvid.

Ruska misija pri UN u Njujorku pozvala je zemlje da “se oglase protiv antiruske rezolucije”. Za izbacivanje Rusije iz grupe potrebna je dvotrećinska većina.

U izjavi novinskoj agenciji Tass, šef ruske misije UN je poručio: “Ako rezolucija bude usvojena, Zapad će moći slobodno da nameće ostalim zemljama koncepte i svoju viziju ljudskih prava koji odgovaraju njima i njihovim zapadnim saučesnicima”, prenosi BBC.

“Suspenzija prava Rusije kao člana Saveta za ljudska prava diskreditovaće princip univerzalnosti Saveta, naneti štetu njegovoj efikasnosti i potpuno potkopati poverenje ne samo u Savet za ljudska prava, već i u ceo sistem UN za ljudska prava”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Genadij Gatilov.

Buča je grad u Ukrajini iz kog su svet obišle fotografije ubijenih civila koji leže na ulicama vezanih ruku, a neki od njih su i prema navodima ukrajinske vojske mučeni i silovani. Fotografije su navodno nastale nakon povlačenja ruske vojske iz grada.

Rusija je 24. februara započela vojnu agresiju na Ukrajinu od kada je iz zemlje pobeglo više od četiri miliona ljudi, a više od sedam miliona je raseljeno unutar zemlje, pokazuju podaci UNHCR-a i IOM-a.

RSE

tačno.net
Autor/ica 7.4.2022. u 08:52