U sukobima u Siriji desetine novih žrtava

Autor/ica 30.5.2012. u 15:35

U sukobima u Siriji desetine novih žrtava

Rusija smatra da bi vojna intervencija u Siriji bila preuranjena. Kina se oštro protivi, a Francuzi ne isključuju vojni angažman. U međuvremenu, nasilje se nastavlja. 

Prema izjavi zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Genadija Gatilova, još je rano da Savjet sigurnosti UN-a razmatra nove mjere za Damask.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Kine u srijedu je izraženo oštro protivljenje vojnoj intervenciji u Siriji.

Portparol Liu Vajmin nije naveo da li će Kina, po ugledu na mnoge zapadne zemlje, protjerati sirijske diplomate kao znak protesta zbog ubijanja civila u Siriji.

Liu je izjavio kako mu nije poznato da se na sirijsku ambasadu u Pekingu na bilo koji način odražava stanje u Siriji.

Reakcije je izazvala izjava francuskog predsjednika Francois Hollandea koji je povodom masakra u selu Hula, gdje je ubijeno 108, najviše djece i žena, kazao:

“Oružana intervencija u Siriji nije isključena, pod uvjetom da bude provedena u okviru Rezolucije Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda.“

Bijela kuća je objavila kako nisu razmatrali upotrebu oružja u Siriji, što je potvrdila i portparolka State Departmenta, Victoria Nuland.

„Zahvalni smo Rusiji za spremnost da se provede puna istraga o zločinu. Ona će pokazati da su nasilnici koje sponzorira režim ušli u selo, i ubili djecu kako bi se osvetili roditeljima“, naglasila je.

“Jutros smo nazvali sirijskog otpravnika poslova Zuheira Džabura, objasnili mu da ima 72 sata da napusti Sjedinjene države jer ovdje više nije dobrodošao. To je naš odgovor na masakr u Huli“, kazala je Nuland.

Sličan potez povukle su i Kanada, Australija te značajan broj evropskih zemalja.

Nasilje u Siriji se nastavlja. Prema izvještajima opozicionih aktivista, koji nisu potvrđeni iz nezavisnih izvora, u utorak je u cijeloj zemlji poginulo oko pedeset ljudi.

Slobodna Evropa

Autor/ica 30.5.2012. u 15:35