Trump pobijedio na novim republikanskim predizborima, Sanders porazio Clinton

tačno.net
Autor/ica 9.3.2016. u 10:50

Trump pobijedio na novim republikanskim predizborima, Sanders porazio Clinton

Trump je premoćno pobijedio u Mississippiju s 47 posto glasova, prema gotovo potpunim rezultatima, ispred senatora Teksasa Teda Cruza s 36 posto

Donald Trump je zadao težak udarac svojim osporavateljima u utorak pobijedivši na dva nova republikanska predizbora za Bijelu kuću, ali je večer prošla razočaravajuće za demokratkinju Hillary Clinton koju je pobijedio Bernie Sanders suprotno svim prognozama u jednoj od dviju država.

Trump je premoćno pobijedio u Mississippiju s 47 posto glasova, prema gotovo potpunim rezultatima, ispred senatora Teksasa Teda Cruza s 36 posto. Bio je prvi i u Michiganu dok su Cruz i guverner susjednog Ohia John Kasich dijelili drugo mjesto.

Cruz je pojačao status drugog čovjeka pobijedivši na republikanskim predizborima u Idahou.

Pobjede su oraspoložile Donalda Trumpa. »Toliko toga groznog je rečeno o meni prošlog tjedna«, kazao je on na konferenciji za tisak. »To pokazuje u kojoj su mjeri birači inteligentni jer znaju da su sve to samo laži«.

»Demokrati nam dolaze, nezavisni nam dolaze«, rekao je on. »Pridružuju nam se ljudi koji nikada nisu glasali za republikance«.

Ukupno je pobijedio na 14 predizbora od 23 nakon 1. veljače. Trump je u utorak skupio 384 izaslanika nasuprot 300 koliko ih ima Ted Cruz. Trebat će mu 1237 kako bi se domogao kandidature na konvenciji u Clevelandu u srpnju.

Kod demokrata iznenađenje se dogodilo u Michiganu. Bernie Sanders je nadigrao Hillary Clinton, smatranu favoritkinjom. Po gotovo potpunim rezultatima dobio je ondje 50 posto glasova nasuprot 48 posto za Clinton.

Takav dobar rezultat pokazuje da Sanders ima izglede u ostatku Midwesta.

»Znači da politička revolucija o kojoj govorimo nailazi na jak odaziv posvuda u zemlji te mislimo da najbolje regije tek dolaze«, kazao je Sanders na konferenciji za tisak u Miamiju.

Njegovi stratezi smatraju da su najbolji dani Clinton iza nje i obećavaju nastavak utrke do zadnjih predizbora u lipnju, u Kaliforniji.

novlist.hr

tačno.net
Autor/ica 9.3.2016. u 10:50