U sklopu vježbi Kina ispalila projektile u blizini Tajvana

tačno.net
Autor/ica 5.8.2022. u 08:46

U sklopu vježbi Kina ispalila projektile u blizini Tajvana

Foto: Thomas Peter/Reuters

Kina je ispalila projektile u blizini Tajvana u sklopu vojnih vježbi koje dolaze nakon posjete predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tom otoku.

Tajvan je rekao da je Kina lansirala 11 balističkih projektila u vode oko sjeveroistočne i jugozapadne obale Tajvana.

Japan je rekao da je pet kineskih projektila također palo u njihove vode, pozivajući na “momentalni prekid” vježbi.

Kineska vojska potvrdila je višestruka ispaljivanja projektila u vodama kod Tajvana u sklopu planiranih vježbi u šest zona koje će trajati do nedjelje u podne.

Aktivirano je više od 100 aviona, uključujući borbene i bombardere, te više od 10 ratnih brodova, objavila je državna televizija CCTV.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su pokrenuli avione kako bi upozorili 22 kineska borbena aviona koji su prešli središnju crtu Tajvanskog tjesnaca u njegovu zonu protuzračne odbrane. Rekli je da su trupe kasno u četvrtak ispalile baklje kako bi otjerale četiri drona koji su letjeli iznad područja njegovih otoka Kinmen, kraj jugoistočne obale Kine.

“Dosluh i provokacija SAD-a i Tajvana samo će gurnuti Tajvan prema ponoru katastrofe, donoseći katastrofu tajvanskim sunarodnjacima”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi je na Tajvan doputovala u utorak, 2. avgusta, navečer otpočevši posjetu za koju ju je Peking upozorio da će potkopati kinesko-američke odnose.

Tokom posete Tajvanu, Pelosi koja predvodi delegaciju sa još pet članova Kongresa, sastala se sa predsjednicomTsai Ing-wen i članovima tajvanskog parlamenta.

Kina je posjetu Pelosi vidjela kao izazov svojim tvrdnjama o suverenitetu nad Tajvanom.

Odgovarajući na kineske vježbe, predsjednica Tsai Ing-wen je rekla da Tajvan neće provocirati sukobe, ali da će čvrsto braniti svoj suverenitet i nacionalnu sigurnost.

“Tajvan nikada neće srušiti izazovi”, rekao je Tsai u snimljenoj video poruci narodu Tajvana.

“Smireni smo i nismo nagli, racionalni smo i nismo provokativni, ali bit ćemo i čvrsti i nećemo bježati.”

Tajvan je rekao da je 11 kineskih balističkih projektila Dongfeng ispaljeno u obližnje vode, prvi put od 1996. godine.

Peking Tajvan smatra dijelom svog teritorija i nikada nije odustao od upotrebe sile kako bi otok stavio pod svoju kontrolu. Tajvan odbacuje zahtjeve Kine i kaže da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti otoka.

SAD službeno ne priznaje Tajvan, međutim, Washington održava snažne odnose s otokom, što uključuje prodaju oružja za odbranu Tajvana.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.8.2022. u 08:46