U ruskom napadu na Homs ubijeno 36 civila

tačno.net
Autor/ica 1.10.2015. u 09:11

U ruskom napadu na Homs ubijeno 36 civila

Šef sirijske opozicije rekao da niko od nastradalih nije bio u vojnim snagama; u UN-u se sastali Kerry i Lavrov

Šef sirijske opozicije u egzilu Khaled Khoja rekao je da je 36 civila ubijeno u ruskom napadu na Homs, u centralnom dijelu zemlje.

“Rusi su izveli napad na sjever Homsa i ubili 36 nedužnih civila u područjima koja su se borila i pobijedila borce Islamske države Irak i Levant”, rekao je iz New Yorka Khoja, šef sirijske nacionalne koalicije, opozicije u egzilu.

“Sve žrtve su civili. Niko od stradalih nije učestvovao u vojnim snagama. Očito je da je ruska intervencija podrška režimu i cilj joj je stvaranje još haotičnije atmosfere u Siriji”, dodao je.

Moskva je u srijedu pokrenula prve zračne udare u Siriji u sklopu, kako su naveli, borbe protiv terorizma.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, ruska avijacija je izvela dvadeset zračnih napada i pogodila osam ciljeva ISIL-a u Siriji, uništivši jedno komandno mjesto ove grupe.

Međutim, sirijska opozicija, SAD i NATO tvrde da su Rusi gađali i položaje umjerenih sirijskih pobunjenika.

Izbjeći konflikt SAD-a i Rusije

Američka i ruska vojska će možda već danas održati sastanak o tome kako da izbjegnu slučajni konflikt tokom svojih odvojenih zračnih udara u Siriji, izjavio je američki državni sekretar John Kerry nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

“Složili smo se da je imperativ da što prije, a možda već danas, održimo razgovore između predstavnika naših vojski o izbjegavanju konflikta”, rekao je Kerry na zajedničkom obraćanju novinarima sa Lavrovom u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, a prenijela agencija AFP.

Kerry je naveo da su, uprkos zabrinutosti zvaničnog Washingtona u vezi podrške Rusije za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ruskog izbora ciljeva u njihovoj tek započetoj kampanji zračnih udara u Siriji, Lavrov i on unaprijedili ideje o ubrzanju političkog procesa u toj zemlji.

“Svi želimo da Sirija bude demokratska, ujedinjena, sekularna država, koja će biti dom za sve etničke grupe čija će prava biti zagarantovana, ali među nama postoje neke razlike kad je riječ o detaljima kako to postići”, izjavio je Lavrov.

Kerry je dodao da će Lavrov i on predstaviti prijedloge predsjednicima svojih država, Baracku Obami i Vladimiru Putinu, i da će ostati u kontaktu dok dve strane budu razrješavale međusobne razlike.

“Sigurno ćemo i dalje biti u kontaktu na ovu temu, zato što smo se također složili da je imperativ da se pronađe rješenje i na svaki način izbjegne eskalacija”, rekao je Kerry.

Agencije

tačno.net
Autor/ica 1.10.2015. u 09:11