Ljevica pobijedila na parlamentarnim izborima u Norveškoj

tačno.net
Autor/ica 14.9.2021. u 09:46

Ljevica pobijedila na parlamentarnim izborima u Norveškoj

foto: NTB

Opozicijska ljevica, koju predvodi laburist Jonas Gahr Store, pobjednica je parlamentarnih izbora u Norveškoj, kojima je dominiralo pitanje eksploatacije nafte, a premijerka Erna Solberg priznala je poraz.

Pet opozicijskih stranaka trebalo bi osvojiti 104 od 169 mjesta u Stortingu, jednodomnom parlamentu, dovoljno za izbacivanje konzervativne desničarske koalicije Erne Solberg, prema tim projekcijama prijevremenih izbora, prenosi AFP.

Premijerka je pozvala Storea kako bi priznala poraz, prenio je list Aftenposten, prema neimenovanom izvoru, javlja Reuters.

Erna Solberg
Erna Solberg

Sa sadašnjih 88 mjesta, Storeovi laburisti na putu su da osiguraju apsolutnu većinu sa saveznicima, Strankom centra i Socijalističkom ljevicom, i neće im trebati druge dvije opozicijske snage, ekolozi MDG i komunisti Crvene stranke.

To bi trebalo pojednostaviti pregovore za formiranje koalicijske vlade, za koje se pretpostavlja da će biti dugi i teški.

MDG je uvjetovao podršku trenutnim prekidom istraživanja nafte u zemlji, koja je najveći izvoznik ugljikovodika u Zapadnu Evropu, a Store je odbacio taj ultimatum.

Zeleni žele odmah prekinuti istraživanja nafte i zaustaviti proizvodnju do 2035. godine.

Store je odbacio taj ultimatum, kazavši da se želi boriti protiv globalnog zatopljenja bez ugrožavanja radnih mjesta.

Milioner Store (61), koji je vodio kampanju protiv socijalnih nejednakosti, vjerovatni je budući premijer i zalaže se, poput konzervativnih protivnika, za blagi i postupen izlazak iz naftne ekonomije.

“Pada potražnja za naftom. To se događa samo po sebi, po tržišnom zakonu. Trebamo izgraditi mostove prema budućim aktivnostima“, objasnio je laburistički zvaničnik za energetska pitanja Espen Barth Eide, prenosi AFP.

“Nastavit ćemo s naftnim aktivnostima, ali moramo priznati da su najbolje naftne godine iza nas”, naglasio je on.

RSE

tačno.net
Autor/ica 14.9.2021. u 09:46