U Britaniji se održavaju parlamentarni izbori

tačno.net
Autor/ica 8.6.2017. u 09:22

U Britaniji se održavaju parlamentarni izbori

foto: reuters

U Velikoj Britaniji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori kojima dominiraju teme Bregzita i zdravstva.

Premijerka Tereza Mej je izbore raspisala da bi ojačala legitimitet u pregovorima sa Evropskom unijom o izlasku Britanije iz EU.

Mej i lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin juče su se vratili ključnim temama izbora, pošto je proteklih dana bezbednost dominirala kampanjom posle dva teroristička napada.

Glavna poruka premijerke na skupu u Londonu bila je usmerena na Bregzit uz obećanje da će izlazak zemlje iz EU doneti više poslova i bolju saobraćajnu povezanost.

Korbin je na mitingu u Glazgovu upozorio da Nacionalni zdravstveni sistem ne može da izdrži još pet godina nedovoljnih finansija, manjka radnika i privatizacije.

Prema najnovijim anketama, prednost britanske Konzervativne partije nad laburistima pred vanredne parlamentarne izbore znatno je manja nego pre mesec dana i varira između jedan i 12 odsto, prenosi BBC.

Pored konzervativaca i laburista mestima u parlamentu se nadaju i Zelena partija, Liberalne demokrate, Škotska nacionalna partija i evrofobna Partija nezavisnosti Velike Britanije (UKIP).

RSE

tačno.net
Autor/ica 8.6.2017. u 09:22