Turska novinarka uhapšena zbog vrijeđanja predsjednika Erdogana

R.D.
Autor/ica 23.1.2022. u 10:06

Turska novinarka uhapšena zbog vrijeđanja predsjednika Erdogana

Foto: AFP

Turski sud je poznatoj novinarki Sedef Kabas u subotu odredio pritvor pod optužbom da je uvrijedila turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i time prekršila zakon prema kojemu su dosad procesuirani deseci hiljada ljudi, objavio je turski CNN.

Policija je privela Kabas oko dva sata nakon ponoći i prvo je odvela do glavne policijske stanice u Istanbulu, a zatim je premjestila u gradsku sudnicu, gdje joj je sud odredio službeno hapšenje, prenosi Reuters.

Navodna uvreda odnosi se na komentar u vezi s uredom predsjednika koji je Kabas izgovorila na prorežimskom televizijskom kanalu i na svom Twitter nalogu, zbog čega su je osudili neki vladini službenici.

“Čast ureda predsjednika je čast naše zemlje. Osuđujem vulgarne uvrede usmjerene protiv našeg predsjednika i njegovog ureda”, napisao je na Twitteru direktor za komunikacije u turskoj vladi Fahrettin Altun.

Merdan Yanardag, glavni urednik kanala Tele 1, na kojem je Kabas komentarisala predsjednikov ured, oštro je osudio njeno hapšenje.

“Njezino privođenje tokom noći, u dva sata ujutro, zbog komentara je neprihvatljivo. To je pokušaju zastrašivanja novinara, medija i društva”, napisao je on na Twitteru.

klix.ba

R.D.
Autor/ica 23.1.2022. u 10:06