Kina poslala jasno upozorenje Americi nakon uvođenja carina

tačno.net
Autor/ica 24.3.2018. u 09:47

Kina poslala jasno upozorenje Americi nakon uvođenja carina

foto: EPA/FAH

Kina je upozorila SAD u subotu da je “spremna i sposobna braniti svoje nacionalne interese” u potencijalnom trgovinskom ratu, izvijestili su državni mediji u subotu.

Glavni kineski gospodarski dužnosnik Liu He razgovarao je telefonski s američkim ministrom financija Stevenom Mnuchinom te je “pristao nastaviti raspravljati” o trgovinskim pitanjima, objavila je u subotu kineska agencija Xinhua.

“Kina je spremna braniti svoje nacionalne interese i nada se da će obje strane ostati racionalne i raditi zajedno na očuvanju opće stabilnosti gospodarskih i trgovinskih odnosa između Kine i SAD-a”, izjavio je Liu, po agenciji.

Trump dozvolio uvođenje carina na kineski uvoz

Do telefonskog razgovora koji je otkrila Xinhua, službena novinska agencija, dolazi u trenutku kad su povišene tenzije između Pekinga i Washingtona, nakon što je američki predsjednik Donald Trump dopustio uvođenje carina na kineski uvoz u vrijednosti koja bi mogla dosegnuti 60 milijardi dolara.

Carine su usmjerene na sektore u kojima Washington optužuje Kinu da je krala američku tehnologiju.

Liu He je dužnosnik kineske Komunističke stranke, obrazovan je na sveučilištu Harvard u SAD-u, a u ponedjeljak je promoviran u zamjenika premijera. Odsad bi trebao nadgledati financijske i gospodarske sektore Kine.

U telefonskom razgovoru u subotu optužio je istragu SAD-a da krši propise međunarodne trgovine i kazao Mnuchinu da je Peking spreman braniti se, izvijestila je Xinhua.

U kolovozu Washington je službeno pokrenuo istragu o kineskoj praksi u području intelektualnog vlasništva te o prisilnom transferu američkih tehnologija.

Istraga je pokrenuta u skladu s člankom 301 američkog zakona o trgovini  koji se odnosi na pitanja intelektualnog vlasništva.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 24.3.2018. u 09:47