Tunis osudio napad u Nici i otvorio istragu o napadaču

RSE
Autor/ica 30.10.2020. u 09:44

Tunis osudio napad u Nici i otvorio istragu o napadaču

Foto Reuters

Brahim Auisaui, osumnjičeni za napad u Nici gdje su ubijene tri osobe nije bio na listi osumnjičenih militanata policije Tunisa prije nego što je napustio tu zemlju u septembru, rekao je u četvrtak, 29. oktobra, zvaničnik Ministarstva pravosuđa te afričke države Mohsen Dali.

Prema njegovim riječima, Auisaui je napustio Tunis na brodu 14. septembra i u Nicu je stigao dan ranije, 28. oktobra.

Dali je istakao da je Tunis pokrenuo istragu o Auisauiju kojeg je francuska policija uhapsila nakon napada.

Izvor iz bezbjednosnih snaga Tunisa izjavio je da je Auisaui iz sela Sidi Omar Buhajla nedaleko od grada Kajruna ali da je u posljednje vrijeme živio u gradu Sfaksu te da policija trenutno ispituje članove njegove porodice.

Izvor iz francuske policije naveo je ranije da Auisaui nije bio poznat ni obavještajnim službama.

Vlasti Tunisa oštro su osudile napad nožem u crkvi u Nici na jugoistoku Francuske.

“Tunis oštro osuđuje teroristički incident u Nici i izražava solidarnost sa vladom i narodom Francuske”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da odbacuje “svaki oblik terorizma i ekstremizma”.

Na napad u Nici reagovale su i jordanske vlasti koje su osudile “sve zločine koji teže destabilizaciji bezbednosti i stabilnosti i koje se kose sa verskim i vrednostima i principima čovečnosti”.

Posljednji napad dolazi u momentu kada raste ljutnja zemalja koje imaju muslimansko stanovništvo zbog francuske odbrane prava na objavljivanje karikatura proroka Muhameda, što muslimanski vjernici smatraju blasfemijom.

Napad se dogodio u momentu dok se Francuska oporavlja od nedavnog ubistva francuskog nastavnika historije Samuela Patija (Paty) kojem je u Parizu odrubljena glava. Paty je ubijen nakon što je učenicima na času pokazivao karikature proroka Muhameda.

Od ubistva nastavnika u Parizu, francuski zvaničnici, koje su podržali i brojni građani, ponovo su potvrdili pravo na prikazivanje karikatura, te su te slike bile široko rasprostranjene na protestima u znak solidarnosti sa ubijenim nastavnikom.

Ovo je potaknulo izljev ljutnje u dijelovima muslimanskog svijeta, a pojedine vlade su optužile francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da zagovara antiislamsku propagandu.

RSE

RSE
Autor/ica 30.10.2020. u 09:44