Albanija:Odlazak Berishe i povratak ljevice

tačno.net
Autor/ica 11.6.2013. u 09:53

Albanija:Odlazak Berishe i povratak ljevice

Poslije osam godina na čelu albanske vlade, kako kaže raspoloženje birača, albanski glasači su spremni da pošalju u političku penziju aktualnog predsjednika Vlade i lidera PD Salija Berishu. Atmosfera u Albaniji je u duhu potrebe po smjeni vlasti. To potvrđuju i istraživanja javnog mnijenja provedena u proteklom periodu. Tako, prema istraživačkoj agenciji AlbStat, Socijalistička stranka pojedinačno bi osvojila 40,4% glasova, dok bi Demokratska stranka osvojila 31,4%.

XXXXX

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovito analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je pripremio analizu aktualne političke situacije u Albaniji povodom parlamentarnih izbora, koji će se održati 23.juna/lipnja 2013.godine. Iz opširne analize „Odlazak Berishe i povratak ljevice“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

 

Albanija: Odlazak Berishe i povratak ljevice

U Albaniji će se 23.juna 2013.godine održati osmi parlamentarni izbori od pada komunističkog režima Envera Hoxhe 1991.godine. Na ovim izborima suočit će se prije svega dvije vodeće koalicije, Alijansa za zapošljavanje, prosperitet i integracije predvođena Demokratskom strankom (PD) aktualnog premijera Salija Berishe i druga velika koalicija Alijansa za Evropsku Albaniju predvođena Socijalističkom strankom (PS) i liderom opozicije Edijem Ramom. Pored dvije velike koalicije šanse za ulazak u parlament imaju još stranka Novi Demokratski duh (FRD) predvođena bivšim albanskim predsjednikom Bamirom Topijem te nacionalistička Crveno-crna Alijansa, koja može osvojiti solidan procent glasova zahvaljujući nezadovoljstvu koje vlada u Albaniji zbog tradicionalne vladavine dvije stranke naizmjeničnim smjenjivanjem na vlasti u proteklih 20 godina. Socijalistički pokret za Integraciju (LSI) bivšeg (vice) premijera Ilira Mete na ovim izborima je dio Alijanse za Evropsku Albaniju, koju predvodi Edi Rama. EU i SAD kao strog uvjet nameću provođenje fer i poštenih izbora. Albansku ekonomija zahvatila je recesija, koja bilježi skroman rast od 1,6%, što predstavlja najniži rast u posljednjih 16 godina. Ekonomija stagnira. Međunarodni monetarni fond (IMF) bilježi da se rast bruto društvenog proizvoda (BDP) znatno usporio u 2012.godini, te da će oporavak ekonomije u 2013. godini biti minimalan. Državni budžet već je potrošen, osjeća se posljedica krize u euro zoni, a značajno je smanjeno povjerenje investitora.

 

BERISHA ODLAZI U POLITIČKU PENZIJU

Rezultati predizbornih anketa u Albaniji ne pokazuju uvijek vjerodostojne pokazatelje raspoloženja biračkog tijela u odnosu na dan izbora. Međutim, rezultati anketa se upotrebljavaju kao osnova za određivanje izbornih strategija i vođenje rasprava i analiza o tim rezultatima.

Međunarodni institut IFIMES promjenu podrške biračkog tijela u korist lijeve političke opcije vidi u slijedećim razlozima: 1) Demokratska stranka je već osam godina na vlasti vladajući samovoljom i uništenom ekonomijom; 2) Izborna ofanziva Socijalističke stranke je mnogo intenzivnija pri tome koristeći modernu političku retoriku; 3) Politički rječnik PS je moderniziran sa naglaskom na ubrzanom putu ka članstvu u EU; 4) Demokratska stranka je pod hipotekom lažiranja proteklih izbora; 5) Aktualna vlast nastavlja, da udaljava Albaniju od članstva u EU posljednjih osam godina; 6)Aktualna vlast oslobađanjem dvojice policajaca koji su učestvovali u ubojstvu demonstranta u januaru 2011 stvara dodatno nepovjerenje među biračima; 7) Najveće prijatno iznenađenje je lider PS Edi Rama koji je modernizirao svoj politički koncept i opravdano pretendira da postane naredni premijer Albanije za razliku od Berishe koji se okrenuo nacionalizmu.

 

VEĆINA OKRENUTA KA LJEVICI

Poslije osam godina na čelu albanske vlade, kako kaže raspoloženje birača, albanski glasači su spremni da pošalju u političku penziju aktualnog predsjednika Vlade i lidera PD Salija Berishu. Atmosfera u Albaniji je u duhu je potrebe po smjeni vlasti. To potvrđuju i istraživanja javnog mnijenja provedena u proteklom periodu. Tako, prema istraživačkoj agenciji AlbStat, Socijalistička stranka pojedinačno bi osvojila 40,4% glasova, dok bi Demokratska stranka osvojila 31,4%. Prema AlbStat -u koalicija oko Socijalističke stranke ukupno bi osvojila do 60% glasova birača. Da je taj trend realan pokazuje još jedno drugo međunarodno istraživanje italijanskog instituta za javno mnijenje Pepoli, koji predviđa pobjedu Socijalista sa 50,2% na prema 42% koaliciji desnice predvođenu Demokratskom strankom. Berisha predstavlja neku vrstu političkog fenomena i kontraverze. Za razliku od Albanaca u Albaniji, koji su umorni od Berishe i njegove politike, Albanci na Kosovu i u Makedoniji, imaju pozitivno mišljenje u njemu. Kad bi oni glasali vjerojatno bi ostao na čelu Albanije i naredne četiri godine, ali oni ne glasaju. Berisha je svjestan te činjenice i zato je pokušao da promijeni zakon o državljanstvu, prema kojem bi svaki etnički Albanac, nezavisno gdje se rodio i gdje živi imao pravo steći albansko državljanstvo, a sa time i pravo glasa. Pokušaj promjene zakona o državljanstvu nije posljedica njegove brige prema Albancima, koji žive izvan Albanije nego pokušaj da osigura dovoljan broj birača i zadrži pozicija predsjednika vlade. Taj pokušaj je propao, jer nije dobio dovoljnu podršku.

 

POVRATAK LJEVICE

Poslije ukradene pobjede 2009.godine na predstojećim izborima najviše šansi ovoga puta da formira vladu ima Socijalistička stranka. Razlika između opozicije i vlasti je značajna u korist opozicije, tako da će vjerojatno još jedan pokušaj vladajuće Demokratske stranke da ukrade izbore biti spriječen. Pored velike podrške među biračima, očigledne su i simpatije predstavnika međunarodne zajednice u Albaniji i inostranstvu prema Ediju Ramu. Postoje najave da bi bivši britanski premijer Tony Blair mogao biti savjetnik nove albanske vlade pod vodstvom Edija Rame. Da skoro nema dileme u pobjedu Rame i opozicije na predstojećim parlamentarnim izborima ilustrativno govori i podrška britanskog konzervativnog Daily Telegrapha, što je prilično ne običajno, jer ta novina obično podržava političku desnicu, u ovom slučaju Demokratsku stranku Salija Berishe.

U protekle četiri godine u opoziciji Edi Rama je totalno rebrendirao Socijaliste u modernu evropsku ljevicu, i programski i ideološki. Oporavak ekonomije, obnova društva, povratak demokracije i integracija u Evropu su četiri ključna stuba programa socijalista, koji se albanskim biračima čine odličnim i prihvatljivim.

Pored programa, socijalisti su ponudili i na listi kandidata za poslanike, kombinaciju iskustva i mladosti. Tako na toj listi su bivši albanski premijer popularni Pandeli MajkoBen BlushiErion Brace i mladi kadrovi socijalista kao liderka mladih socijalista Elisa SpiropaliDitmir Bushati i drugi.

 

PITANJE UJEDINJENA SA KOSOVOM

Aktualni predsjednik albanske vlade Sali Berisha posljednjih nekoliko mjeseci upotrebljava nacionalističku retoriku usmjerenu ka stvaranju „velike Albanije“ što je izazvalo reakcije u albanskom susjedstvu i zabrinutost vlada u okruženju posebno onih država u kojima živi albanska zajednica.

U javnom diskursu počelo se otvoreno govoriti o ujedinjenu sa Kosovom. Albanska država do sada nije imala svojih velikodržavnih projekata. Očito je Sali Berisha u svojim posljednjim pokušajima da ostane na vlasti iskoristio duhove Pan-Albanizma i proslavu obilježavanja 100 godina albanske državnosti novembra 2012.godine.

Zvanični Washington upozorio je „političke stranke i lidere da se koncentriraju na ono što je važno, a to je euroatlantska integracija“ Albanije.

 

NERAVNOPRAVAN TRETMAN STRANIH I DOMAĆIH KOMPANIJA

Privatizacija velikih državnih poduzeća pokazala se kao neuspješna. To se pokazalo i u privatizaciji energetskog sektora. ČEZ, češka energetska kompanija povuklo je svoje investicije vrijedne 160 miliona eura zbog spora sa albanskom vladom odnosno Regulatornom komisijom za energetiku zbog cijene električne energije i neplaćanja računa za elektro usluge državnih institucija. Mnogobrojne nepravilnosti su uočene kod tendera u albanskoj energetskoj korporaciji KESh. KESh je forsirao određene kompanije, posebno kada je u pitanju trgovina sa električnom energijom, a Regulatorna komisija za energetiku pristrano je odlučivala u korist pojedinih stranih kompanija. ČEZ je dugo vremena bila privilegirana kompanija na albanskom tržištu sve dok nije došlo do spora oko podjele dobiti i nemogućnosti dogovora zbog međusobnih potraživanja između ČEZ-a i države. Tu su evidentirani elementi korupcije, koji nikada do kraja nisu bili istraženi.

Također, Poreska uprava Albanije odbijala je povrat plaćenog PDV-a (VAT) i tako umanjivala obrtna sredstva pojedinim kompanijama u stranom vlasništvu i dovodila ih u nepovoljan položaj u usporedbi sa kompanijama, koje su imale „političke kumove“.

Nova vlada morat će stvoriti bolji ambijent za ulaganja privatnog sektora. Neriješeni su mnogi imovinsko-pravni odnosi, slabo je provođenje vladavine zakona, raširena je korupcija te nerazvijena fizička infrastruktura.

Prodaja državne naftne kompanije Albpetrola je obustavljena poslije prekida pregovora sa glavnim investitorom.

Analitičari smatraju, da Albanija generalno ide u pogrešnom pravcu, prije svega zbog loših ekonomskih uvjeta, koji se očitavaju u visokoj stopi nezaposlenosti, porastu troškova života, niskim platama i malim penzijama, koje ne omogućavaju život dostojan čovjeka.

 

ILIR META SE „VRATIO“ KUĆI

Ilir Meta i njegova LSI poslije četiri godine koaliranja sa političkom desnicom Demokratskom strankom, „vratili“ su se kući odnosno tamo gdje politički i pripadaju – političkoj ljevici. Ilir Meta se priključio koaliciji ljevice predvođenoj Edijom Ramom i napustio aktualnu vladu. Bilo je puno negativnih reakcija na koaliciju PS i LSI, ali na kraju je očigledno prevladao pragmatizam. Očito je, da su novoj koaliciji PS i LSI kumovali Evropski socijalisti, koji su tražili od Ilira Mete da se odluči, da li će ostati da bude satelit Berishe, ili će povratiti identitet stranke kao političke ljevice. Poruka jednog od lidera Evropskih socijalista Sergei Stanisheva prema Rami i Meti je bila jasna – osam godina vladavine Berishe je bilo više nego dovoljno – ujedinite se.

Politička mapa zemalja jugoistočne Evrope u posljednjih godinu dana polako se mijenja od političke desnice ka političkoj ljevici. Analizirajući predizborno raspoloženje u Albaniji ta promjena desit će se i u Albaniji 23.juna 2013.godine.

Analitičari smatraju, da bi se nova albanska vlada trebala usmjeriti na ispunjenje uvjeta za dobivanje statusa države kandidata za EU i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije te povećanje pravnih standarda kako bi privukla strane i domaće investitore, a ne na kritiziranje međunarodnih faktora i okretanjem nacionalizmu.

Ljubljana, 11. juni/lipanj 2013

IFIMES

tačno.net
Autor/ica 11.6.2013. u 09:53