Trumpov dogovor sa Kinom u trgovinskom sporu: Piroman igra ulogu vatrogasca

tačno.net
Autor/ica 13.10.2019. u 09:23

Trumpov dogovor sa Kinom u trgovinskom sporu: Piroman igra ulogu vatrogasca

Kineski vicepremijer Liu He sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom u ovalnom uredu    Foto:Yuri Gripas /REUTERS

Sve srušiti – i onda sam sebe slaviti za obnovu: Tako operiše Donald Trump i u trgovinskom ratu sa Kinom. Sada vlada primirje. To bi trebalo uznemiriti Evropljane.

Piše: Ines Zöttl, Washington

Preveo: Ešref Zaimbegović

Tako poniženog možete Donalda Trumpa rijetko vidjeti. Nakon 18 mjeseci trgovinskog rata sa Kinom sada dogovorena „Faza 1“ dogovora koji se mora pismeno potvrditi je dobra stvar, smatrao je u petak isti predsjednik SAD koji je još prije nekoliko tjedana objašnjavao da je jedino moguće rješenje sasvim veliki i „kompletan“ dil.

Međutim ovoga puta izgleda da se Trump suočio sa činjenicama. Njemu je potreban uspjeh i pošto nije moga dobiti veliki uzeo je makar jedan mali: usmeni dogovor sa kineskim šefom pregovarača Liu He, koji praktično nije ništa više od primirja.

Trump je odustao od sljedeće runde kaznenih carina, a Kinezi su obećali od opljačkanih američkih farmera konačno kupovati više soje i svinjskog mesa. Koliko su vrijedne ostale izjave o namjerama Pekinga o jačem otvaranju tržišta pokazaće pregovori o detaljima slijedećih tjedana.Već jednom u proljeće jedan dogovor navodno zreo za potpisivanje je propao.

Dugo se Trump u rvanju sa azijskom moći u usponu osječao na sigurnoj strani. Kinezi trebaju trgovinski ugovor puno prije nego gospodarski prosperirajuća Amerika, hvalio se samozvani dealmaker. Znači: Jači pobjeđuje. Međutim odnosi snaga su se poslednjih tjedana pomjerili.

U međuvremenu on ne pregovara više sa pozicije jačine nego ja sam taj slabi. Trump je pod unutrašnjepolitičkim pritiskom – kako on to sam osjeća može se vidjeti iz njegovih uobičajnih ispada protiv demokrata na dva predizborna relija u Minesoti i Luizijani ovoga tjedna. Trump pjeni, on se rita, on odvaraća. Jer svaki dan postaju poznati novi detalji o ukrajinskoj aferi koji ne bacaju dobro svjetlo na predsjednika. Čak i u republikanskoj bazi raste broj onih koji zagovaraju pokretanje postupka oduzimanja mandata.

Trump zna: Potrebni su mu glasači iz osiromašenih država

To sve neće biti dovoljno da se izazove masovno odvraćanje njegovih pristalica – u svakom slučaju ne dotle dok se američko gospodarstvo uspješno kreće.

Međutim Trumpu nije promaklo da se uvećavaju konjukturni znakovi alarma. Mnoga preduzeća su zbog trgovinskog rata zamrzla investicije, prerađivačka industrija prema mišljenju mnogih stručnjaka se već nalazi u recesiji. A među zemljoradnicima na srednjem zapadu, koji ovih dana voze žetelice na polja radi žetve, širi se egzistencijalni strah. Međutim bez država u kojima su izgledi izjednačeni kao Ohajo ili Viskonsin Trump ne može dobiti izbore 2020.

To da on sada odustaje od najavljenog povećanja carina protiv Kine je u njegovom vlastitom interesu. Uvozni troškovi mogli bi američkim konzumentima koji podstiču konjukturu pokvariti želju za kupovinom.

Prvo sve razoriti – i onda slaviti sam sebe za obnovu

Mnogi Amerikanci imaju simpatije za Trumpov pohod protiv Kine. A stvarno mlada gospodarska sila je sve drugo nego primjeran partner. Međutim Trump je trgovinsku politiku učinio taocem svoje izborne taktike. Njegova koreografija je: dva koraka nazad, jedan korak naprijed. On prvo razara ono što postoji, a onda slavi sam sebe zato što će popraviti štete koje je sam napravio.

 „Faza 1“ dogovora sa Kinom je čisto taktički manevar. I zato je veoma moguće da Trump iskoristi šansu da se umjesto sa Kinezima obračuna kao slijedećim sa Evropljanima. Do sredine novembra on mora odlučiti da li će uvesti kaznene carine na uvoz automobila. Ukoliko pakt sa Pekingom bude stabilan on bi se mogao osjećati dovoljno jak za to.

Trump je u petak najavio da će dogovor sa Kinom lično potpisati sa svojim kolegom Xi Jingping na samitu APEC u Čileu u novembru. Najkasnije tada opet će se u njegovoj uobičajenoj retorici raditi o najvećem trgovinskom dogovoru u istoriji.

spiegel.de

tačno.net
Autor/ica 13.10.2019. u 09:23