SAD uvele nove sankcije Rusiji, Kremlj obećava adekvatan odgovor

 RSE
Autor/ica 30.12.2016. u 09:24

SAD uvele nove sankcije Rusiji, Kremlj obećava adekvatan odgovor

“SAD i saveznici moraju odgovoriti na pokušaje Rusije da podceni međunarodne pravne norme i da se meša u demokratske procese”, stoji između ostalog u saopštenju Bele kuće

 Piše: Jasmina Lazić –Radio Slobodna Evropa

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih američkih država Donald Tramp oglasio se nakon što je administracija odlazećeg predsednika Baraka Obame uvela sankcije Rusiji.

“Vreme je da naša zemlja krene dalje ka većim i boljim stvarima”, rekao je Tramp i najavio sastanak sa šefovima obaveštajnih službi koje je ranije oštro kritikovao.

“U interesu naše zemlje i njenog velikog naroda, sastaću se sa liderima obaveštajnih službi sledeće nedelje kako bih bio upoznat sa činjenicama o ovoj situaciji”, dodao je.

Bela kuća je prethodno saopštila da je obavestila unapred Trampov tim o planiranim sankcijama Rusiji, ali da mu odlazeći predsednik Barak Obama to nije lično rekao, iako su prethodnog dana razgovarali.

Vreme je da naša zemlja krene dalje ka većim i boljim stvarima: Tramp

Portparol Bele kuće Erik Šulc rekao je da su SAD obavestile jednog “visokog člana” Trampovog tranzicionog tima u četvrtak pre nego što su sankcije Moskvi objavljene.

Obama je dan ranije razgovarao sa Trampom telefonom.

Sjedinjene Američke Države su niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju proterivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta (u Merilendu i Njujorku) koji su se koristili za obaveštajne aktivnosti – uvele kao odgovor na navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD.

Barak Obama naredio sankcije prema ruskim dužnosnicima kao odgovor na hakovanje tokom predsedničkih izbora

“Smatramo Rusiju odgovornom za ono što je uradila. Smatramo da SAD i saveznici moraju odgovoriti na pokušaje Rusije da podceni međunarodne pravne norme i da se meša u demokratske procese”, stoji između ostalog u saopštenju Bele kuće.

Iz Moskve poručuju da će na to odgovoriti adekvatno i kategorički odbijaju optužbe Vašingtona kao neutemeljene.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva veoma žali zbog uvođenja novih američkih sankcija Rusiji i dodao da Rusija razmatra mogućnost protivmera.

Peskov je novinarima rekao da sankcije pokazuju “agresivnost i nepredvidljivost spoljne politike odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame”.

“Takvi potezi američke administracije imaju za cilj da i dalje narušavaju odnose između Rusije i SAD, koji su na veoma niskom nivou, kao i da nanesu štetu spoljnoj politici budućeg predsednika Donalda Trampa”, naveo je Peskov.

Sankcije pokazuju agresivnost i nepredvidljivost spoljne politike odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame: Peskov

Peskov je takođe rekao da predsednik Rusije Vladimir Putin tek treba da utvrdi kakav će efekat sankcije proizvesti, nakon čega će odlučiti koje će mere preduzeti kao odgovor na potez Vašingtona.

Sa druge strane, predsednik Komiteta za spoljne poslove ruske Dume Konstantin Kosačev rekao je da Rusija “čeka da čuje šta će novoizabrani američki predsednik Tramp imati da kaže o novim sankcijama Moskvi”.

On je za rusku agenciju Interfaks kazao da Rusija “treba da razmotri okolnosti prelaznog perioda i moguću Trampovu reakciju”.

 

 

 RSE
Autor/ica 30.12.2016. u 09:24