Trump uklonio eksperta za Coronu: Demontaža dr. Faucija

 Marc Pitzke
Autor/ica 16.7.2020. u 10:09

Trump uklonio eksperta za Coronu:  Demontaža dr. Faucija

Fantazija protiv realnosti: Donald Trump i Anthony Fauci u martu – Foto: JONATHAN ERNST/ REUTER

Dugo je bio Anthony Fauci američki glas razuma u Corona krizi. Međutim sada je imunolog nestao sa svjetala pozornice. Uklonjen – jer smeta agendi američkog predsjednika Trumpa.

Piše:  Marc Pitzke, New York 15.07.2020.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Gdje je dr. Anthony Fauci? Ovo pitanje pojavilo se prvi puta u martu. Tada se šef imunolog, koji je kao glas razuma vodio Ameriku kroz tada još novu Corona krizu, nakon kratkog izostanka brzo opet na svjetlo reflektora. Bilo je kao da je nacija odahnula.

Četiri mjeseca kasnije SAD propada sada u još mnogo goru virusnu katastrofu. I ovoga puta Fauci je nestao – ali on ovoga puta tamo ostaje, uklonjen i stavljen na led od predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Fauci je nestao sa konferencije za štampu Coronavirus-Taskforce koja još rijetko zasjeda. Iza kulisa njegov uticaj se također smanjio: Prema informacijama „Washington Posta“ Fauci već dugo nije pozivan u ovalni ured a sa Trumpom je osobno razgovarao posljednji put početkom juna – prije šest tjedana.

I TV intervjui su mu sve rjeđe dozvoljeni. Fauciovi nastupi, kažu usto u Bijeloj kući, nisu „od pomoći“. “Face the Nation”, nedeljni politički šou prosi već tri mjeseca uzaludno za intervju Faucia.

To se poklapa sa nastupom na dužnost novog zamjenika ministra zdravstva Michaela Caputa, koji koordinira te zahtjeve. Od sredine aprila forsira, zbog svojih teorija zavjere i ranijih veza sa Moskvom kontroverzni bivši izborni savjetnik, jedinstveno izvještavanje o Coroni, koje odgovara Trumpovoj agendi u izbornoj kampanji.

Ova agenda stoji na putu Fauciu. Dugogodišnji šef američkog istraživačkog ureda NIAID i legendarni borac protiv Aidsa objašnjava Coronu sa neugodnim činjenicama i brunklinskim humorom. Međutim, istina već duže nije poželjna u Vašingtonu.

Pritom je situacija sa Coronom u SAD svaki dan sve gora. Sama Florida, čiji guverner Ron DeSantis, Trumpov privrženik je doskora provodio poražavajuću strategiju „Zatvori oči i naprijed“, javila je u utorak 9.261 novu infekciju. Za poređenje: U istom periodu u Njemačkoj, koja ima četiri puta više stanovnika, bilo ih je 412.

U 41 od 50 saveznih država cifre idu na gore. Istovremeno SAD internacionalno postaju najniža kasta: Iz straha od Corone mnoge zemlje su uvele zabranu ulaska posjetilaca iz SAD.

Uzroci za ovu katastrofu: Nekompetentnost, ideologija i promašaji političkog vodstva. Već u aprilu Trump je zatražio da se savezne države „oslobode“ lockdowna da bi se gospodarstvo – i njegove izborne šanse – spasile. Republikanski regioni su slijepo poslušali i povukli suviše rano svoje propise. Na jugu i jugozapadu brojevi su eksplodirali – i vuku sada ostatak zemlje sa sobom.

Uprkos tomu Trump sada stvarno ignoriše savjete pametnijih ljudi i pokušava održati iluziju da je on “pobijedio” virus.

Ko ovu fantaziju uzme kao realnost biće prevaren. Trump i njegovi vazali vode koordiniranu PR kampanju protiv Faucia kome se skriveno podsmijevaju kao “Dr. Gloom and Doom” (“Dr. Propast i  Pokvarenost”)

„On je napravio puno grešaka“, rekao je Trump za Fox News. „ Ja se sa njim ne slažem.“ Vrhunski savjetnik Peter Navarro slijedio je u utorak u prilogu za “USA Today”: „Anthony Fauci ima dobre forme ophođenja sa javnošću, ali svaki put kad sam imao posla sa njim, on nije bio u pravu.“

Paralelno Trump dijeli bizarne twiter kritike na Faucia i druge stručnjake. Naprimjer tirada ranijeg moderatora kviz šoua Chucka Woolery, koji je predbacio naučnicima, medijima i demokratima da „lažu“ o Corona virusu da bi spriječili ponovni izbor Trumpa.

Medijski tim Bijele kuće trenutno širi listu navodnih Faucijevih pogrešnih izjava i grešaka. Naprimjer, rane, iz konteksta izvučene pogrešne procjene o razmjerama krize, koje je Fauci nakon toga korigovao. Trumpove divlje izjave kao da će virus sam od sebe „nestati“, stoje nasuprot tome do danas.

Pošto su mu normalni putevi iznenada zatvoreni Fauci prelazi na druge pozornice – podcastove, stručne časopise, webcastove. Tamo on kritikuje Trumpove samohvale kao „pogrešne narative“ i „samozaljubljenost“. On razbija njegovo hvalisanje da je u Corona krizi uradio “dobar” posao: “Ako nas Vi uporedite sa drugim zemljama onda ne možete kazati da nam je dobro.” I on priprema Amerikance na najgore: “Mi još nismo ni započeli da bismo vidjeli kraj.”

Na jednoj video konferenciji univerziteta Džordžtaun on je savjetovao zemljacima da ne vjeruju političarima – nego „medicinskim autoritetima, koji govore istinu“. Isti dan je objavljeno da američke bolnice više ne smiju svoje podatke o Coroni slati na zdravstvene urede – nego direktno na Bijelu kuću.

spiegel.de   

 Marc Pitzke
Autor/ica 16.7.2020. u 10:09