Kushnerov prijedlog za mir na Bliskom istoku: Princ bez plana

Marc Pitzke, spiegel.de
Autor/ica 26.6.2019. u 13:12

Kushnerov prijedlog za mir na Bliskom istoku: Princ bez plana

Foto: Joshua Roberts/REUTERS  Jared Kushner

Jared Kushner će u Bahreinu izložiti svoj mirovni plan za Bliski istok. Međutim izgledi su loši – Trumpov zet se precjenjuje, kao kod mnogo prestižnih objekata, od kojih samo on sam profitira.

Piše: Marc Pitzke, New York
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Jared Kushner može biti šarmantan kada to hoće. Zet američkog predsjednika Donalda Trumpa ima razoružavajući osmijeh. Međutim mnogi koji su radili sa 38-godišnjakom, koji često izgleda znatno mlađe, upozoravaju da mu ne treba vjerovati.

Sam Kushner to ne dovodi u pitanje. On je ubjeđen sam u sebe – i želi sa svojim bliskoistočnim planom da omogući mir između Izraelaca i Palestinaca. Projekt stoljeća. Ovoga utorka to se konkretizuje. Kushner u glavnom gradu Bahreina Manami vrbuje za prvu etapu ovoga dvostepenog projekta. Pritom on nije pretjerano osjetljiv.

„Da li mi se vjeruje meni je svejedno“, rekao je nedavno Kushner. Neka njegov plan ocijene „na osnovu činjenica“. Palistinci su njegov plan već u pripremi zasjedanja odbili – zbog činjenica, ali i zbog Kushnerove nedostajuće vjerodostojnosti. Neuspjeh mirovne konferencije imao bi ozbiljne poslijedice za čitav region.

„Jared je veoma pametan momak“

Samo jedan je uvjeren: Donal Trump. Konflikt na Bliskom istoku, hvali se on, nije ništa više nego „posao sa nekretninama“ za šta je njegov zet najbolji čovjek: „Jared je veoma pametan momak.“

Ova pjesma nije nova. Trump obećava često mega dilove od kojih na kraju ne ostane puno. Naprimjer njegov „novi“ trgovinski dogovor sa Meksikom i Kanadom. To u osnovi nije ništa više od modernizacije Nafte koja trenutno degenerira u američkom kongresu. I Kushner nije majstor posla kojim on sebe smatra:

  • Njegova firma za nekretnine se ljulja,
  • njegove dnevne novine “New York Observer” su propale,
  • iz njegovog takozvanog White House Office of American Innovation, koji treba da u politiku donese „svježe razmišljanje“ i gospodarski know-how do danas nije proizašla nijedna inicijativa.

Dakle sada Bliski istok kao novi prestižni objekat. Tamo Kushner povezuje političko sa poslovnim: On hoće sa gospodarskim podsticajem u visini od 50 milijardi dolara da od Palestinaca praktično otkupi njihovu zemlju.

Kushnerov put u Bijelu kuću – nepotizam

Šta mu treba pomoći da dogovoti trajni mir između Izraelaca i Palestinaca nije jasno. Unuk preživjelog iz holkausta je prakticirajući Jevrej i na ruci nosi kabala narukvicu. Osjeća se povezanim sa jevrejskom državom Izrael. Ništa više i ništa manje. Kvalifikacije nema nikakve.

U svoju novu ulogu Kuscher je najvjerovatnije uklizao. Isto kao što su on i njegova supruga, Trumpova najstarija kćerka Ivanka, dospjeli na svoje pozicije top savjetnika – kroz nepotizam.

Prema američkim medijskim izvještajima na početku se Secret Service čak dugo dvoumio da Kushneru izda sigurnosnu potvrdu između ostalog i zbog njegovih nejasnih odnosa sa stranim darodavcima. Međutim, kažu da  je Trump odbijajuću odluku lično promjenio. I nakon toga odredio ga za menadžera konflikta na Bliskom istoku.

Mješavina naivnosti i arogancije

Sa trajnom krizom između Izraela i Palestine Kushner se navodno upoznavao kao sa jednom biznis transakcijom: Pregledao je podatke i cifre i čitao istorijske knjige. Rezultat ovoga učenja bile su samo fraze a skoro ništa konkretnog. Osim toga politički dio njegovog mirovnog plana za Bliski istok treba da slijedi tek nakon izraelskih novih izbora u jesen.

Mješavina naivnosti i arogancije može se naći kod nekih koji se cijeli život kreču u mjehuru iz privilegija i blagostanja. Kushnerovi su očigledan primjer za “Dunning-Kruger-Effekt” piše kolumnistica Michelle Goldberg u “New York Times”.

Šta zvuči kompleksno je ustvari sasvim jednostavno. Radi se pritom o čvrsto pravilo smišljeno od dvojice psohologa sa univerziteta Cornel. Taj efekt, kaže Goldbergova, „navodi nekompetentne osobe na to da precjenjuju svoje sposobnosti jer ne razumiju koliko mnogo ne znaju“.

Takve ljude često spašava blizina moći i novca. Paralele na Kushnera, koji bez plana radi na budućnosti Bliskog istoka, su očigledne. Njegov zaduženi koncern nedavno je dobio novčanu injekciju od firme sa vezama u emiratu Katar.

U jedno drugo preduzeće, gdje Kushner ima svoj udio, došlo je prema istraživanjima “Guardiana“ da sada 90 milijardi dolara iz offshore izvora. I iz Saudijske Arabije.

Izgleda da Kushner sam nije ubjeđen u svoj plan

U Palestini su Kushnera dosada primali uvijek prijateljski – ali su na njegove prijedloge reagovali maksimalno rezervisano. Vođstvo oko palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa vjeruje Kushneru isto tako malo kao i njegovom tastu.

On je od svoga nastupa stalno provodio jednostrane akcije u korist Izralela:

  • On je naredio preselenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem,
  • također  ukidanje gospodarske pomoći za palestinsku organizaciju za pomoć UNRWA
  • i priznanje Golanske visoravni kao izraelske državne teritorije. Vlada u Jerusalemu mu se zbog toga zahvalila time što je jedno naselje koje treba da nastane na Golanskoj visoravni nazvala “Trump Heights”.

U Ramalahu zbog toga niko ne vjeruje u korektan mir kroz posredovanje Kushnera. I on sam očigledno nije stoprocentno ubjeđen u uspijeh svoga plana za Bliski istok. Moglo bi biti i dobro da on propadne, rekao je on ravnodušno. To bi bio još jedan prestižni projekat koga je zet ležerno stavio na stranu.

spiegel.de

Marc Pitzke, spiegel.de
Autor/ica 26.6.2019. u 13:12