Trump u govoru na Dan nezavisnosti SAD-a obećao da će poraziti “radikalnu ljevicu”

tačno.net
Autor/ica 5.7.2020. u 10:20

Trump u govoru na Dan nezavisnosti SAD-a obećao da će poraziti “radikalnu ljevicu”

CNN piše da je uz to obećanje povukao paralelu s poraženim nacistima i trenutnim “procesom poraza radikalne ljevice”.

Iako je u prethodnom periodu Trumpu pripisano da je iskoristio brojne pritiske javnosti zbog rasne politike, on je ovaj put osudio druge da potiču na razdvajanje ljudi.

“Nećemo dozvoliti da neko dijeli naše građane na osnovu rase ili porijekla. Nećemo im dozvoliti da potiču mržnju, nesklad i nepovjerenje”, kazao je Trump.

 

Trump se također u svom govoru na planini Rushmore nastojao predstaviti i kao zaštitnik američke historije i naslijeđa ističući mnoge njihove utemeljitelje u druge historijske ličnosti. Prošle sedmice se također fokusirao i na zaštitu konfederacijskih spomenika.

“Naša prošlost se ne smije odbaciti. Nikada nećemo dozvoliti da ‘bijesna rulja’ ruši naše statue, obriše historiju, indoktrinira našu djecu ili gazi naše slobode. Čuvat ćemo naše vrijednosti, običaje i vjerovanja. Uvijek je bilo onih koji nastoje lagati o prošlosti kako bi stekli moć u sadašnjosti, onih koji lažu o našoj historiji, onih koji žele da se sramimo toga ko smo. Njihov cilj je uništenje”, istakao je Trump.

Dok je Trump držao govor, mirni demonstranti pozvali su na rasnu jednakost u blizini Bijele kuće.

Milioni Amerikanaca protestuju protiv rasne nejednakosti i policijske brutalnosti od ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u maju. Neki demonstranti srušili su spomenike povezane s Konfederacijom i robovlasništvom.

Proslava Dana nezavisnosti odvija se u vrijeme dok u američkim saveznim državama raste broj novih zaraza koronavirusom, a Trump bez ikakvih dokaza tvrdi da je 99 posto slučajeva “potpuno bezopasno”.

Iako postoji mnogo kritika na njegovo nošenje s pandemijom, Trump tvrdi da Kina “mora odgovarati za neuspješno suzbijanje koronavirusa”.

U svom govoru je također poručio da će SAD imati vakcinu ili terapiju protiv virusa “mnogo prije” kraja 2020.

U petak je zabilježen rekordan broj dnevnih zaraza u SAD-u, čak 52.300, rezultati su Univerziteta Johns Hopkins.

Nakon Trumpovog govora šetalište National Malla nadlijetali su borbeni avioni i pušten je vatromet.

Joe Biden, Trumpov rival na predsjedničkim izborima u novembru, objavio je komentar u kojem je optužio američkog predsjednika da svakodnevno pronalazi “nove načine za rušenje demokratije”.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 5.7.2020. u 10:20