Trump kažnjen za nepoštivanje suda

tačno.net
Autor/ica 26.4.2022. u 08:51

Trump kažnjen za nepoštivanje suda

Foto: AP Photo/Joe Maiorana

Sudija u New Yorku proglasio je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa krivim za nepoštivanje suda jer nije dostavio dokumente tražene u istrazi glavne državne odvjetnice o njegovim poslovanjima.

Trumpu je naloženo da svakog dana plaća kaznu od 10.000 dolara dok se ne povinuje zahtjevu.

Bivši američki predsjednik je izgubio bitku u pokušaju da poništi sudski poziv glavne državne odvjetnice Letitie James, a zatim nije dostavio sve dokumente do roka kojeg je sud odredio, 3. marta. Rok je na zahtjev njegovih advokata produžen do 31. marta.

Sudija Arthur Engoron presudio je da je nalaz o nepoštivanju suda prikladan zbog onoga što je nazvao “ponovljenim propustima” u predaji materijala i da nije jasno da li je Trump proveo potpunu potragu za odgovarajućim dokumentima.

“Gospodine Trump… Znam da svoj posao shvaćate ozbiljno, a ja svoje shvaćam ozbiljno. Ovim vas kažnjavam zbog nepoštivanja”, rekao je sudija, iako sam Trump nije bio u sudnici.

Ako Trump ne plati kaznu, mogao bi se naći u zatvoru na osnovu odredbe države New York koja dopušta sucima da zatvaraju ljude koji krše naredbe o nepoštovanju suda, navela je Sarah Krissoff, partnerica u odvjetničkoj tvrtki Day Pitney. Ipak kaže da je takav scenarij malo vjerojatan, a sudija bi se mogao odlučiti za druge pravne lijekove.

James istražuje je li Trump Organizacija, obiteljska tvrtka bivšeg predsjednika sa sjedištem u New Yorku, pogrešno iskazala vrijednosti svojih nekretnina kako bi dobila povoljne zajmove i porezne olakšice.

Trump, republikanac, poriče krivnje i istragu je nazvao politički motiviranom. James je demokrata.

Trumpova odvjetnica Alina Habba rekla je da će se žaliti na presudu.

“Sve što vi časni sude i državna odvjetnica kažete da nismo učinili, jesmo učinili”, rekla je ona sudu.

Državna odvjetnica pokrenula je građansku istragu 2019. godine o tvrdnjama da je, prije no što je preuzeo predsjedničku dužnost, Trump uveličao vrijednosti svoje imovine kada je od banaka tražio pozajmicu.

RSE

tačno.net
Autor/ica 26.4.2022. u 08:51