Transporter tečnog gasa “Prelude”: Šel porinuo najveći brod na svijetu

tačno.net
Autor/ica 5.12.2013. u 11:50

Transporter tečnog gasa “Prelude”: Šel porinuo najveći brod na svijetu

Naftni koncern Šel porinuo je svoj novi transporter tečnog gasa “Prelude”. Kolos je dugačak 500 metara, 75 metara širok – najveći plivajući objekt na svijetu. Cijena je  odgovarajuće visoka.

By: nck/Reuters/AFP

Preveo: Ešref Zaimbegović

 „Prelude“ je kolos: skoro 500 metara dugačak, 75 metara širok i više nego 90 metara visok. To je najveći brod koji je ikada plovio po morima iako je taj transporter tečnog gasa, koga je naručio naftni i gasni  koncern Šel, prije jedna ploveća platforma. Sada je „Prelude“ porinut u jednom brodogradilištu u Južnoj Koreji.

Šel će brod koristiti za eksploataciju, prevod u tečno stanje, skladištenje i pretovaranje zemnog gasa. Koncern ga je nazvao FLNG. „Prelude“ će po konačnom završetku radova 2015. biti najveće ploveće offshore postrojenje na svijetu. Brod će biti ukotvljen iznad gasnog polja „Prelude“ 200 kilometara od australijske obale, ekspoloatisaće zemni gas sa podmorskog dna, sa visokim ulaganjem energije pretvarati u tečno stanje, skladištiti i pretovarati na transportere za tečni gas – time će se ta sirovina moći transportovati u cijeli svijet.

Analitičari ocjenjuju troškove izgradnje “Prelude” na oko 12 milijardi dolara – i smatraju da je cijena odgovarajuća. Govori se da će sa puštanjem u pogon FLNG postrojenja biti promjenjeni odnosi u naftnoj i industriji gasa. Ako se time mogu ekonomski iskorištavati gasna polja koja su do sada bila suviše daleko od obale mogla bi se promjeniti pravila u toj sferi.

Dok se najveće ploveće postrojenje na svijetu još gradi, inženjeri iz Šela idu na novi projekt. Oni planiraju novo postrojenje koji bi bilo znatno veće i robusnije nego “Prelude”. Ono treba da bude 25 godina ukotvljeno u Indijskom okeanu u regionu gdje se vrlo često javljaju orkanski vjetrovi.

spiegel.de

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.12.2013. u 11:50