Putin nakon Samita o Ukrajini: Pitanje gasa u ćorsokaku, dijalog će biti nastavljen

tačno.net
Autor/ica 27.8.2014. u 14:00

Putin nakon Samita o Ukrajini: Pitanje gasa u ćorsokaku, dijalog će biti nastavljen

DPA

„Pitanje gasa je trenutno u ćorsokaku. Mnogo je pitanja o kojima se moraju dogovoriti sve strane. Porošenko i ja smo saglasni da se o tome ponovo pokrene dijalog“, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

MINSK – Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je sinoćnji samit o Ukrajini, održan u bjeloruskoj prijestolnici Minsku, na kojem se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, pozitivnim rekavši da je dogovoreno ponovno pokretanje pregovora o energetskom pitanju između dvije zemlje.

„Pitanje gasa je trenutno u ćorsokaku. Mnogo je pitanja o kojima se moraju dogovoriti sve strane. Porošenko i ja smo saglasni da se o tome ponovo pokrene dijalog“, kazao je Putin.

Na upit novinara o deset ruskih novinara koji su zarobljeni na teritoriji Ukrajine, Putin je kazao da još nije dobio izvještaj Ministarstva odbrane, ali da ima saznanja da su pomenuti vojnici prilikom ophodnje granice ušli na terotoriju Ukrajine.

„I ukrajinski vojnici su ranije mnogo puta prelazili liniju razgraničenja. To ranije nije bio problem. Nadam se da Ukrajina ni sada neće praviti problem od toga“, kazao je Putin.

Putin je također kazao da će Ukrajini do 12. septembra predložiti neke izmjene u Sporazumu o partnerstvu koji je Ukrajina potpisala sa Evropskom unijom.

Istakavši da tokom susreta nije bilo govora o uvjetima primirja u Ukrajini, Putin je kazao da je to „ututrašnja stvar“ te zemlje i da Rusija o tome ne može govoriti.

Putin je kazao da će biti oformljena zajednička radna grupa o ukrajinskom pitanju i da je postignuta saglasnost o pomoći kriznim istočnim regijama Ukrajine. Dodao je da se nada da će Zapad poštivati mjere koje će donijeti Rusija u cilju zaštite svojih ekonomskih interesa.

Samit u Minsku trajao je do kasno u noć, a osim Putina i Porošenka, prisustvovali su mu visoka komesarka EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, kazahstanski predsjednik Nusrultan Nazarbayev, kao i domaćin, bjelosruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

AA

tačno.net
Autor/ica 27.8.2014. u 14:00