Tramp tvrdi da je oboren iranski dron, Iran nema saznanja o tome

tačno.net
Autor/ica 19.7.2019. u 08:55

Tramp tvrdi da je oboren iranski dron, Iran nema saznanja o tome

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da je američki razarač USS Bokser uništio iransku bespilotnu letelicu u Ormuskom moreuzu. Tramp je rekao da je oboreni iranski dron leteo na udaljenosti manjoj od hiljadu metara od američkog ratnog plovila. Američki predsednik je zatražio od drugih država da osude Iran i zaštite svoje brodove, prenosi Glas Amerike.

Američko ministarstvo odbrane – Pentagon saopštilo je da je, kako se navodi USS Bokser preduzeo odbrambenu akciju protiv bespilotne letelice pošto se nalazila u pretećem dometu u Ormuskom moreuzu.

Džonatan Hofman, portparol Pentagona, nije precizirao o čijoj se letelici radi. Incident se, kako je naveo, dogodio dok je USS Bokser prolazio kroz moreuz.

“Odbrambena akcija je preduzeta kako bi brod i njegova posada bili bezbedni”, naveo je Hofman.

Džavad Zarif, iranski šef diplomatije, saopštio je da nema saznanja o obaranju iranskog drona u području Ormuza.

“Nemamo informacija o tome da smo danas izgubili dron”, rekao je Zarif novinarima u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku pre susreta sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guterešom.

Incident, koji iranske vlasti nisu potvrdile, dogodio se u danu kada su iranski državni mediji objavili da je Iran zaplenio tanker u Ormuzu za koji se veruje da pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Iranska državna televizija nije objavila više detalja o zaplenjenom tankeru – osim da je brod imao 12 članova posade i da je zaplenjen zbog navodnog krijumčarenja oko milion litara goriva.

Tenzije na Bliskom istoku između SAD-a i Irana traju mesecima – a njihova kulminacija prošlog meseca bilo je obaranje američke bespilotne letelice. Američki dron su krajem juna oborili pripadnici iranske Revolucionarne garde, koju su vlasti SAD-a proglasile terorističkom organizacijom. Tada se pominjala mogućnost američke intervencije protiv Irana – a sam Tramp je potvrdio da je opozvao prethodno odobreni napad na Iran.

Sjedinjene Države su u prethodna dva meseca uvećale svoje vojno prisustvo na području Bliskog istoka. U maju i junu 2019. godine SAD su poslale ukupno 2.500 vojnika.

SAD su se 2018. povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom dok su Britanija, Francuska, Kina Nemačka i Rusija ostale potpisnice. Iran je u junu saopštio da jepremašio granicu skladištenja obogaćenog uranijuma dogovorenu nuklearnim sporazumom svetskih sila 2015. godine. Iran i svetske sile 2015. godine potpisale su sporazum kojim je ograničen iranski nuklearni program.

RSE

tačno.net
Autor/ica 19.7.2019. u 08:55