Tokom vikenda u Ukrajini poginulo 48 osoba

tačno.net
Autor/ica 14.7.2014. u 12:21

Tokom vikenda u Ukrajini poginulo 48 osoba

U sukobima koji su izbili tokom operacija poginulo je 30 proruskih separatista. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane navodi da je u pet različitih zračnih napada, izvedenih u subotu na području Garlovka, poginulo oko 30 proruskih separatista

Najmanje 48 osoba je poginulo, a veliki broj je povrijeđen u operacijama koje su ukrajinske snage tokom vikenda provodile protiv proruskih separatističkih snaga na području Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane navodi da je u pet različitih zračnih napada, izvedenih u subotu na području Garlovka, poginulo oko 30 proruskih separatista.

Prva civilna žrtva zabilježena je u petak tokom operacije na području Marinke u blizini Donjecka, dok je još šest civila poginulo usljed sukoba na području Petrovska u blizini Donjecka. Povrijeđeno je osam osoba.

Područje Luganjska tokom vikenda je bilo poprište sukoba u kojima je život izgubilo šest, a povrijeđeno deset osoba.

Ukrajinske vojne snage, nakon što su prošle sedmice pod svoju kontrolu stavile gradove na istoku Ukrajine – Slavjansk, Kramatorsk, Drujkovki, Nikoloev, Konstantinovki i Artemivsku, idalje intenziviraju svoje napore u stavljanju pod kontrolom i ostalih gradova na istoku Ukrajine. Sukobi i dalje traju na području Luganjska, Donjecka, Strelkova, Karlovka i Severska.

Veliki dio stanovništva napustio je svoje domove, a na područjima je počela kriza za hranom i pitkom vodom. Gotovo sve prodavnice su opljačkane.

Ukrajinska vojska nastavlja sa operacijama tokom kojih je opkolila sjeverni, zapadni i južni dio Donjecka.

Od četiri ulaza u grad, na tri je postavljen veliki broj vojnih snaga i čekaju ulazak u grad.

Proruske separatističke snage čekaju na kontrolnim tačkama na ulazu u grad.

S druge strane, jedan dio stanovništva organizovao je miting u znak podrške vlastima Kijeva i vojsci.

Na mitingu, organizovanom u gradu Mariupolu na jugoistoku Ukrajine, bio je prisutan i veliki broj Ukrajinaca.

AA

tačno.net
Autor/ica 14.7.2014. u 12:21