Morgan Stanley upozorava: Trgovinski rat bi svjetsko gospodarstvo mogao uskoro gurnuti u recesiju

Redakcija finanzen.net
Autor/ica 5.6.2019. u 13:37

Morgan Stanley upozorava: Trgovinski rat bi svjetsko gospodarstvo mogao uskoro gurnuti u recesiju

foto: finanzen.net

Kako pokazuje nova studija investicione banke Morgan Stanley dalje povećanje carina u trgovinskom sporu SAD i Kine moglo bi već za tri kvartala gurnuti svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Redakcija finanzen.net
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Trgovinski konflikt između dvije najveće svjetske nacionalne ekonomije eskalira i dalje. Tako je predsjednik SAD Donald Trump nedavno kaznene carine na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara podigao sa 10 na 25 procenata. Peking je odmah posegnuo za protivudarom i zaprijetio sa nedostatkom rijetkih metala koji se posebno koriste u high–tech industriji. SAD kupuju dobrih 80 posto ovih metala iz Kine. Osim toga Kina se revanširala time što je od 1. juna povećala carine do 25 posto na robu iz SAD u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

Morgan Stanley: Svjetsko gospodarstvo ide u pravcu recesije

Američka investiciona banka Morgan Stanley se sada pribojava da ukoliko se to nastavi i budu uvedene nove carine mogli bi trgovinski sporovi gurnuti svjetsko gospodarstvo u recesiju. „Ako razgovori ne budu uspješni, ne zaključi se nikakav dogovor i SAD podignu 25% carine na preostalih 300 milijardi dolara na uvoz iz Kine mi vidimo da svjetsko gospodarstvo ide u pravcu recesije“, objašnjava Chetan Ahya, šef ekonomista i odgovoran za globalnu ekonomiju kod Morgan Stanley.

Goldman Sachs prognozira dalju eskalaciju

I investiciona banka Goldman Sachs pokazuje uznemirenost. Na bazi jedne nedavno provedene studije smatraju  analitičari banke sa 60 postotnom vjerovatnoćom da će SAD uvesti carine od 10 posto na poslednjih 300 milijardi dolara kineskog uvoza. Vjerovatnoća da će Trump uvesti prvih 5 posto carine na meksičku robu ukoliko Meksiko ne poveća napore na suzbijanju priliva ilegalnih imigranata, stoji na 70%. Usto su sa 50 procenata sigurni da će ove carine porasti na 10%. “Dodatno povećanje tarifa ili paušalne tarife na uvoz automobila su također mogući ali to nije naš bazni scenario”, pišu analitičari. Mogućnost da se ove godine uvedu sveobuhvatne kaznene carine na uvoz automobila Goldman Sachs vidi sa 40% prema 25% u prethodnoj procjeni. Analitičari Goldmana snizili su svoju prognozu za bruto domaći proizvod SAD za oko 0,5 procentnih bodova na sadašnjih 2%. Međutim oni pritom očekuju da će se rast “ u 2020. umjereno oporaviti ako padnu carine i stabilizuju finansijski uslovi”, izjavila je banka.

Uticaji koji se ne trebaju podcjeniti

Tržišta akcija su zbog tih sporova već određeno vrijeme pod pritiskom. Trgovinska napetost opterećuje širom svijeta. Tako je proteklog mjeseca S&P 500 pao za oko 6,6 posto a Dow Jones Industrial je u isto vrijeme izgubio 6,7 posto na vrijednosti.

Morgan Stanley je siguran da će, ako se uskoro ne postigne dogovor, centralne banke svoju monetarnu politiku prilagoditi da bi podržale gospodarstvo koje slabi. Pritom oni vjeruju da će američka centralna banka Fed kamate do proljeća 2020. spustiti na nulu.

Glavni ekonomist Morgan Stanleya Ahya upozorava da investitori nikako ne smiju potcjeniti uticaj trgovinskog rata. Moguće je da Kina uvede „netarifne trgovinske barijere kao naprimjer ograničenje kupovine“. Također postoji mogućnost da preduzeća ne budu u poziciji da u potpunosti preuzmu više troškove za potrošače. Prema studiji Morgan Stanley investitori potcjenjuju riziko. Trgovinski rat mogao bi svjetsko gospodarstvo za manje od godinu dana gurnuti u recesiju. „Ulagači su u cjelini stanovišta da bi se trgovinski spor mogao produžiti ali izgleda da previđaju njegovo potencijalno dejstvo na globalni makro pogled“, piše Ahya. „Međutim usporena politička reakcija i uobićajena kašnjenja pri transmisiji politike bi značila da možda nismo u poziciji da spriječimo pooštravanje finansijskih uslova i opasnost od rastuće globalne recesije.“

Trenutno je okončanje trgovinskog konflikta „veoma nesigurno“, upozorava Ahya. Ukoliko SAD podignu carine na 25 posto za dodatni kineski uvoz mogli bismo „za tri kvartala dospjeti u recesiju“. Međutim sigurno je: “[…] sa aspekta uobičajenih kašnjenja prije nego što političke mjere tiču na realnu gospodarsku aktivnost“, prema mišljenju Aya „opadajući trend globalnog rasta je nezaustavljiv“.

finanzen.net

Redakcija finanzen.net
Autor/ica 5.6.2019. u 13:37