Sudija u SAD naredio spajanje porodica imigranata

tačno.net
Autor/ica 27.6.2018. u 09:32

Sudija u SAD naredio spajanje porodica imigranata

Foto: HHS/Reuters

Sudija u Kaliforniji naložio je američkim graničnim vlastima da spoje razdvojene imigrantske porodice u roku od 30 dana.

Ukoliko su djeca mlađa od pet godina moraju biti vraćena svojim roditelijma u roku od 14 dana, navodi se u naređenju izdatom sinoć.

Više od 2.000 dece razdvojeno je od roditelja, ilegalnih imigranata u SAD posljednjih nedjelja i stavljeno u smještaje pod kontrolom države.

Poslije brojnih kritika iz redova svoje republikanske stranke kao i opozicionih demokrata predsjednik SAD Donald Trump izdao je izvršno naređenje da se prekine sa razdvajanjem porodica ilegalnih imigranata i rekao da će umjesto toga roditelji i djeca biti pritvoreni zajedno. Međutim ponovno spajanje porodica ide sporo.

Američki okružni sudija Dejna Sabro u San Diegu izdao je sinoć ovo naređenje na osnovu tužbe Američke unije za građanske slobode. Tužba se odnosi na sedmogodišnju djevojčicu koja je odvojena od svoje majke Kongoanke i 14-ogodišnjeg dječaka koji je razdvojen od majke Brazilke.

Sudija Sabro je takođe izdao zabranu budućih razdvajanja porodica na nivou cijele države, sem ako se procijeni da je roditelj nesposoban.

Trumpova administracija promijenila je politiku poslije lavine negodovanja ali i dalje radi na tome kako da spoji roditelje i djecu.

RSE

tačno.net
Autor/ica 27.6.2018. u 09:32