Suđenje za opoziv: Trump davno posijao sjeme napada na Kapitol

RSE
Autor/ica 11.2.2021. u 08:52

Suđenje za opoziv: Trump davno posijao sjeme napada na Kapitol

Drugo suđenje u procesu opoziva bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nastavljeno je u Senatu Sjedinjenih Američkih Država 10. februara.

Demokrate su u srijedu tvrdili da je Donald Trump sjeme za smrtonosni napad na američki Kapitol posijao davno prije 6. januara lažnim tvrdnjama o krađi predsjedničkih izbora i poručili su kako je dužnost zakonodavaca da pozovu bivšeg predsjednika na odgovornost.

“Trump je prošlog proljeća shvatio da može izgubiti na izborima u novembru i počeo je saditi sjeme bijesa među svojim pristalicama rekavši da može izgubiti samo ako bude pokraden”, rekao je zastupnik demokrata Joseph Neguse, prenosi Reuters.

Devet menadžera iz redova većinskih demokrata u Predstavničkom domu u sklopu izlaganja optužnice prikazali su niz Trumpovih govora u kojima bivši predsjednik poručuje pristalicama da je jedini način da on izgubi ako izborni reuzultati budu namješteni.

“Ovo nije slučaj okrivljavanja nevinog prolaznika za stravično nasilje i štetu koja se dogodila 6. januara”, rekao je glavni menadžer Jamie Raskin otvarajući postupak. “Ovdje se radi o pozivanju na odgovornost osobe koja je pojedinačno odgovorna za poticanje na napad.

Demokrate su prikazali i detaljan, hronološki video upada u Kapitol, iz različitih uglova i sa snimcima sa sigurnosnih kamera koji do sada nisu viđeni.

Snimci pokazuju i koliko je masa zapravo bila blizu zakonodavaca, uključujući bivšeg republikanskog potpredsjednika Mikea Pencea i senatora Mitta Romneya, prenosi BBC.

Pročitani su i tweetovi Donalda Trumpa na dan upada Kapitol.

Inače, Twitter je, nedugo nakon toga, trajno zatvorio Trumpov nalog na toj mreži. Danas su iz Twittera poručili za CNBC da je njegov ban trajan, čak i ako se ponovo kandiduje za predsjednika.

“Naša pravila su kreirana tako da osiguraju da ljudi ne potiču nasilje”, rekao je Ned Segal, finansijski direktor Twittera.

“Rulju koja je upala u Kongres prošlog mjeseca “ovamo je poslao predsjednik”, kazao je demokrata Jamie Raskin. Dodao je i kako je Trump bio “glavni podstrekač” podstičući svoje pristalice danima i sedmicama prije smrtonosnog upada.

Republikanski senator Ron Johnson, Trumpov saveznik, rekao je novinarima na pauzi da će ovaj postupak postati “prilično zamoran”.

“Ovo je politički manevar”, rekao je. Republikanci su u više navrata poručivali kako je proces opoziva politički motivisan.

Demokrate imaju 16 sati tokom dva dana da prezentuju svoj slučaj protiv Trumpa. Nakon toga, isto toliko vremena za odbranu će imati i Trumpov pravni tim.

Trumpa se optužuje da podstakao svoje pristalice na pobunu govorom kojeg je održao 6. januara, kada je okupljenima rekao da se trebaju “pakleno boriti”, te predložio da krenu prema zgradi Kongresa. U to vrijeme u Capitolu se održavalo potvrđivanje izborne pobjede Joe Bidena. Nakon govora, njegove pristalice upale su u zgradu Kongresa kako bi pokušali zaustaviti proces potvrđivanja rezultata. Pet osoba je preminulo.

Suđenje u Senatu moglo bi se završiti već u subotu ili nedjelju, prema navodima Reutersa.

Mala je vjerovatnoća da će Donald Trump biti osuđen za poticanje na pobunu. Za osudu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu od 100 članova. Ako svih 50 demokratskih senatora glasa za osudu, to bi značilo da najmanje 17 republikanaca treba da im se pridruži.

Senat bi onda prostom većinom glasova mogao da mu zabrani kandidovanje na javnu funkciju u budućnosti. Imajući u vidu da republikanci i demokrate imaju jednak broj senatora 50-50, potpredsjednica SAD Kamala Harris bi imala odlučujući glas u zabrani Trampu da se kandiduje ubuduće.

Osim suđenja za opoziv, Trump se suočava sa još jednom istragom nakon napuštanja Bijele kuće i gubitka predsjedničkog imuniteta koji ga je štitio od krivičnog gonjenja.

Tužioci u najvećem okrugu u saveznoj državi Georgiji otvorili su krivičnu istragu o Trumpovim pokušajima da utiče na izborne rezultate te države nakon što je zabilježeno kako u telefonskom pozivu 2. januara vrši pritisak na državnog sekretara da “pronađe” dovoljno glasova da preokrene svoj gubitak u Georgiji.

RSE

 

RSE
Autor/ica 11.2.2021. u 08:52