Situacija u Južnom Sudanu: pokolj stotina civila u gradu Bentiu, razbuktava se etnički konflikt dok govor mržnje putem radio postaja potiče ratne zločine s obje strane

tačno.net
Autor/ica 24.4.2014. u 08:14

Situacija u Južnom Sudanu: pokolj stotina civila u gradu Bentiu, razbuktava se etnički konflikt dok govor mržnje putem radio postaja potiče ratne zločine s obje strane

Konflikt u najmlađoj državi svijeta, Južnom Sudanu, postaje sve krvaviji – ovog tjedna izvršen je do sada najveći masakr civila nakon što su pobunjenici upali u grad Bentiu, glavni grad naftom bogate pokrajine Unity.

Pripadnici UN-a i drugi svjedoci opisuju strašne scene, “hrpe mrtvih tijela” na ulicama. Još nije poznato koliko je točno civila ubijeno, no vjeruje se kako su ubijene stotine.

Civili su ubijani na temelju etničke pripadnosti. Snimke na lokalnoj televiziji prikazuju leševe na ulicama, ispred džamije i na mehaničkim strojevima.

Ovo je najveći pokolj otkako je sukob izbio prije 4 mjeseca te bi možda upravo ovaj čin mogao rasplamsati aktualni konflikt na razinu građanskog rata. Prema UN-u, pobunjenici su krenuli u “lov” na civile nakon što su zauzeli grad Bentiu. Ubijani su muškarci, žene i djeca koji su se pokušali sakriti u lokalnoj bolnici, džamiji i katoličkoj crkvi.

Među ubijenima su i civili sudanske nacionalnosti, većinom iz regije Darfur. Informacije govore kako je pokolj dodatno potaknut žestokim govorom mržnje koji se širi s lokalnih radio stanica – pozivalo se na ubijanje civila, silovanje žena na temelju etničke pripadnosti.

Glasnogovornik pobunjenika, Lul Ruai Koang, odbacuje informacije o pokolju te tvrdi kako se radi o “neutemeljenoj, jeftinoj propagandi”. No, snimke ne lažu, mrtva tijela na ulicama nisu propaganda – Koang pak tvrdi kako su pokolj izvele vladine snage.

Tisuće civila pokušavaju se spasiti bijegom u UN bazu u Bentiuu, no tamo se već nalazi oko 25,000 ljudi. Uvjeti su loši, vode je jako malo, a i higijenskoj uvjeti su sve lošiji.

Konflikt u Južnom Sudanu, koji je počeo kao politička borba između predsjednika Salve Kiira i njegovog bivšeg potpredsjednika Rieka Machara, sada je prerastao u etnički sukob. Naime, Kiir pripada plemenu Dinka, dok Machar dolazi iz plemena Nuer.

Sudeći prema dostupnim informacijama iz raznih izvora, ratne zločine čine obje strane. Mirovni pregovori su pokušani, no uskoro su propali.

Iz humanitarnih organizacija poručuju kako broj stradalih u oružanom sukobu nije ni približno velik u usporedbi koliko će uskoro civila početi umirati od humanitarne katastrofe koja se stvara na prostoru zemlje. Trenutačno je u Južnom Sudanu sezona sijanja, no na zemlji nitko ne radi zbog sukoba.

Do sada je u sukobima ubijeno na tisuće osoba, vjerojatno i na desetke tisuća, a oko 1 milijun ljudi je napustio svoje domove.

Cilj sukoba je posve jasan – pobunjenici i vladine snage bore se za pristup naftnim teritorijima. Ovog mjeseca početi će nova runda mirovnih pregovora u susjednoj Etiopiji.

Južni Sudan, površinom kao Francuska, ima oko 14 milijuna stanovnika. Civili većinom utočište traže na prostoru nekoliko UN baza koje su razasute diljem zemlje, no ove baze jednostavno nemaju kapaciteta za zbrinjavanje izbjeglica.

Zemlja ima preko 60 različitih etničkih skupina. Dvije najveće skupine su Dinka (36%) i Nuer (16%). Trenutačno se oružane borbe vode na nekoliko mjesta diljem zemlje. U isto vrijeme u Etiopiji su se već okupile velike delegacije vlade i pobunjenika. Izgleda kako niti jedna strana nije u stanju nanijeti vojni poraz drugoj, a nastavak sukoba samo će dovesti do još većeg masakra civila, a možda i općeg građanskog rata. Mirovni pregovori ranije su propali, hoće li ovog puta biti drugačije, vidjeti će se uskoro.

advance.hr

tačno.net
Autor/ica 24.4.2014. u 08:14