Stotine tisuća Portugalaca prosvjedovalo protiv mjera štednje

tačno.net
Autor/ica 3.3.2013. u 10:32

Stotine tisuća Portugalaca prosvjedovalo protiv mjera štednje

Prosvjedi u Portugalu / EPA

Kukavice uvijek napadaju najslabije’, poručili su prosvjednici.

Stotine tisuća Portugalaca izašlo je u subotu na ulice Lisabona i drugih gradova tražeći okončanje mjera štednje, koje nalažu uvjeti za dobivanje međunarodne financijske pomoći, i ostavku vlade desnog centra. Prosvjedni skupovi koji su uslijedili nakon najvećeg povećanja poreza za života građana te zemlje najveće su javno iskazivanje nezadovljstva od prosvjeda prošlog rujna koji su vladu primorali na prilagodbe nekih mjera štednje.

Više od 200.000 prosvjednika u Lisabonu isupnilo je prostrani trg Praca de Comercio, na kojem se nalazi zgrada ministarstva financija, i okolne ulice i skandiralo “Vrijeme je da vlada ode”. Skupovi, koji se podudaraju s kvartalnim izvješćem inspektora EU-a i MMF-a, prvi su veliki prosvjedi otkako je vlada prošlog mjeseca objavila da će ove godine gospodarski pad biti gotovo dvostruko veći od ranijih predviđanja. Predviđanje pada od 1,9 posto dodatno će produbiti najgoru recesiju u toj zemlji od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a koja je ušla već u treću godinu.

Povećanje poreza i rezanje troškova koje nalažu uvjeti dobivanja 78 milijardi eura pomoći smanjili su potrošnju i nezaposlenost doveli na rekordnih 17 posto. Skupove u Lisabonu, Portu i još nekoliko desetaka gradova organizirala je putem interneta skupina aktivista pod nazivom “Que Se Lixe a Troika”.

Poslovni.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 3.3.2013. u 10:32