U Italiji istraga protiv zvaničnika SZO zbog izveštaja o koroni

tačno.net
Autor/ica 10.4.2021. u 09:46

U Italiji istraga protiv zvaničnika SZO zbog izveštaja o koroni

Francesco Zambon, jedan od autora povučenog izvještaja SZO o odgovoru Italije na korona virus, foto: AP/arhiva

Italijanski tužioci optužili su visokog zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da ih je lagao o izveštaju SZO o odgovoru Italije na korona virus.

Tužioci u Bergamu otvorili su istragu protiv Ranierija Gere (Ranieri Guerre), tada pomoćnika generalnog direktora SZO zbog navodno lažnih izjava datih na saslušanju u novembru, prenosi Beta.

Gera je bio veza SZO sa italijanskom vladom kada je Italija prošle godine bila epicentar izbijanja širenja korona virusa u Evropi.

Tužioci istražuju zašto je registrovan veliki broj umrlih od korona virusa u Bergamu i da li je nedostatak spremnosti Italije da odgovori na epidemiju igrao ulogu u tome.

Njihova istraga se proširila na izveštaj SZO o odgovoru Italije na korona virus, u kojem se navodi da italijanska vlada nije ažurirala svoj plan spremnosti na neku pandemiju od 2006.

SZO je uklonio izveštaj sa svog sajta 14. maja, dan posle objavljivanja, i nikada ga nije ponovo objavio. Nestanak dokumenta sugeriše da je SZO povukla izveštaj da bi izbegla eventualne kritike i odgovornost italijanske vlade.

Gera je bio visoki zvaničnik u italijanskom Ministarstvu zdravlja u periodu 2014-2017, kada je plan pripravnosti za pandemiju trebalo da bude ažuriran u skladu sa smernicama EU.

Ali dokumentacija koju su prikupili tužioci u Bergamu, sugeriše da je Gera uticao na povlačenje izveštaja i da je zbog toga italijanska vlada nezadovoljna.

RSE

tačno.net
Autor/ica 10.4.2021. u 09:46