Na zahtev Rusije Savet bezbednosti o turskim akcijama u Siriji i Iraku

tačno.net
Autor/ica 9.12.2015. u 10:20

Na zahtev Rusije Savet bezbednosti o turskim akcijama u Siriji i Iraku

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je u utorak vojne operacije Turske u Siriji i Iraku, a razgovori su održani na zahtev Rusije, prenele su svetske agencije. Neformalnom sastanku Saveta bezbednosti, koji je bio zatvoren za javnost predsedavale su predsedavaće SAD, koje tu funkciju obavljaju u mesecu decembru.

Najvažnije telo UN o pitanju, čija inicijalizacija je bilo obaranje ruskog aviona Su- 24, nije zauzimalo nikakav zvaničan stav. Rusija je pak kao bezobzirno ocenila raspoređivanje turskih snaga u istočnom Iraku.

“Veoma je važno da Savetu bezbednosti skrenemo pažnju na trenutnu situaciju”, rekao je Vitalij Čurkin, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama.

Čurkin je upozorio da se Turska, kako je rekao, ponela bezobzirno i neobjašnjivo raspoređujući trupe u Iraku bez konsultovanja vlade te zemlje.

“Njeni nepredvidivi potezi čini se da su zbunili i bliskog saveznika – Sjedinjene Države”, naveo je Čurkin.

Ruski diplomata podvukao je da je razočaran ishodom sastanka pošto nije usvojen zaključak kojim je, uz jedinstvo u borbi protiv militanata Islamske države, trebalo da bude ukazano na potrebu poštovanja principa međunarodnog prava i državnog suvereniteta.

Podsetimo, turski zvaničnici su saopštili da je ruski avion oboren, jer je ugrozio vazdušni prostor Turske, te da su piloti više puta bili upozoreni. Moskva, s druge strane, tvrdi da je letilica bila iznad Sirije, gde Rusija izvodi vazdušne napade protiv militanata Islamske države, a kao pomoć predsedniku Bašaru al Asadu. Zapad, pak, navodi da je mali broj vazdušnih udara Rusije uperen protiv ISIL-a, te da mnogi pogađaju sirijske pobunjenike koje podržavaju zapadne sile.

Irak je optužio Tursku za ugrožavanje suvereniteta, time što je prošle sedmice postavila kontingent teško naoružanih snaga u kamp u blizini linije fronta na severu Iraka. Zvanični Bagdad zapretio je da će izneti taj slučaj pred Savetom bezbednosti ukoliko Ankara ne povuče trupe.

Turska je u ponedeljak saopštila da, uprkos pretnjama Bagdada, neće povući na stotine vojnika koji su se prošle sedmice stacionirali u severnom Iraku. Trupe su, tvrde zvaničnici u Ankari, deo međunarodne misije koja bi trebalo da obučava iračke vojnike za borbu protiv militanata Islamske države. Iračka vlada, međutim, tvrdi da nikada nije tražila takvu misiju.

Džon Kirbi, portparol Stejt departmenta rekao je da SAD pozdravljaju razgovore Iraka i Turske.

“Verujemo da je to najbolji način za napredak”, rekao je Kirbi.

Irak je prethodno od NATO zatražio da izvrši pritisak na Tursku da premesti svoje trupe.

RSE

tačno.net
Autor/ica 9.12.2015. u 10:20