Španija traži pomoć EU oko migranata

tačno.net
Autor/ica 25.6.2018. u 09:07

Španija traži pomoć EU oko migranata

Foto: Reuters

Španski premijer Pedro Sančes pozvao je svoje partnere u Evropskoj uniji (EU) na mini-samitu u Briselu da pomognu Španiji koja se posljednjih nedjelja suočava sa sve većim brojem migranata koji stižu Sredozemnim morem iz sjeverne Afrike, prenela je agencija AP.

Sančes je rekao da će tražiti podršku od zemalja članica EU kako bi se bolje kontrolisao priliv migranata koji dolaze iz zapadnog Mediterana.

Prema podacima UN, oko 40.000 ljudi stiglo je morem u Evropu od početka godine. Oko 16.000 migranata je stiglo u Italiju, 12.000 u Grčku i 12.000 u Španiju.

U Briselu se održava mini-samit posvećenom pronalalaženju “evropskog rješenja” za problem migracija koji potresa Evropu.

Na tom neformalnom mini-samitu učestvuju Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, Malta, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Slovenija i Hrvatska.

Mini-samit predstavlja pripremu za samit lidera EU 28. i 29. juna, na kojem se, prema prvim ocjenama, ne očekuje se postizanje konačnog dogovora o rješavanju problema migracije zbog nesuglasica među članicama.

tačno.net
Autor/ica 25.6.2018. u 09:07