Sirijske snage se bore da preuzmu posljednju enklavu ISIL-a

tačno.net
Autor/ica 12.2.2019. u 09:30

Sirijske snage se bore da preuzmu posljednju enklavu ISIL-a

Snajperi i mine ISIL-a usporili su kurdske snage u pokušaju da preuzmu posljednju enklavu grupe na istoku Sirije. 

Snajperi i mine oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) usporili su snage na terenu koje podržava SAD u pokušaju da preuzmu posljednju enklavu grupe na istoku Sirije.

Crni oblaci nadvili su se iznad ISIL-ove posljednje teritorije u provinciji Deir Az Zor, dok su borbeni avioni koalicije izbacivali rakete kako bi dali podršku kurdskoj miliciji poznatoj kao Sirijske demokratske snage (SDF).

SDF je pokrenuo ofanzivu u subotu pokušavajući da izbaci približno 600 ISIL-ovih boraca iz sela Baghouz, blizu iračke granice na istočnim obalama rijeke Eufrat.

Koalicija koju predvodi SAD gađala je enklavu nakon što je u kontranapadu ISIL-a poginulo nekoliko pripadnika SDF-a.

“ISIL je pokrenuo kontranapad na naše snage i mi sada odgovaramo raketama, zračnim napadima i direktnim sukobima”, rekao je glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali.

Približno 1.500 civila je pobjeglo iz enklave u ponedjeljak. “Čini se da je ostalo još civila u Baghouzu. Moramo biti oprezni i precizni u ovoj bici”, rekao je Bali.

Dodao je da je ISIL zarobio “desetke pripadnika SDF-a”.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopćila je da je savez kurdskih i arapskih boraca napredovao kako je suočen sa teškim preprekama.

Direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman rekao je da SDF “napreduje sporo” na rubovima Baghouza, jer mine, snajperi i tuneli koje su iskopali borci ISIL-a usporavaju proces.

Planirano povlačenje SAD-a 

Savez SDF-a, uz podršku zračnih napada koalicije, bori se da pobijedi ISIL u Deir Az Zoru od septembra.

Oružana grupa osvojila je velike dijelove Sirije i Iraka 2014, ali niz vojnih ofanziva smanjila je njenu teritoriju samo na Baghouz.

U decembru je američki predsjednik Donald Trump najavio puno povlačenje američkih vojnika iz Sirije, rekavši da je ISIL “pobijeđen”.

Iznenadna najava dovela je do opreza američke vojske koja je u izvještaju objavljenom ovog mjeseca navela da bi grupa “vjerovatno mogla ponovo da se podigne u Siriji u periodu između šest i dvanaest mjeseci i opet preuzme ograničenu teritoriju” ako se ne nastavi pritisak na nju.

ISIL je još prisutan u pustinji Badia u Siriji i izveo je niz smrtonosnih napda na područja koja drži SDF.

Analitičari su upozorili da će odluka SAD-a da povuče vojnike iz Sirije napraviti vakuum koji će “povećati međunarodni i regionalni konflikt” za vlast i moć u Siriji.

“Nakon poraza ISIL-a, ne možemo reći da su korijeni nasilja i terorizma uništeni, jer je ISIL ideologija ne samo vojna struktura. Američkim navodima o napuštanju Sirije nakon ispunjenja misije uništenja ISIL-a nedostaje dosta dokaza i oni su apsolutno nelogični”, kaže Assaad Bechara, politički analitičar i novinar iz Libana.

Kurdi traže podršku

Trumpova odluka da povuče gotovo 2.000 američkih vojnika također je ostavila sirijske Kurde da razmišljaju o novoj podršci.

Američki odlazak ih čini osjetljivim na prijetnje susjedne Turske, koja smatra kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) “terorističkom” organizacijom.

YPG je predvodio SDF, glavnog američkog saveznika u Siriji. Kurdi se uglavnom nisu borili u dugogodišnjem ratu i umjesto toga su gradili vlastite poluautonomne institucije na sjeveroistoku zemlje.

Međutim, iznenadna najava o američkom povlačenju dovela ih je do toga da obnove veze sa režimom u Damasku, koji je također protiv kurdske autonomije.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 12.2.2019. u 09:30