Pogledajte video: Deseci tisuća Španjolaca traže bolje sutra uz slogan “kruha, posla, krov nad glavom”

tačno.net
Autor/ica 30.11.2014. u 11:01

Pogledajte video: Deseci tisuća Španjolaca traže bolje sutra uz slogan “kruha, posla, krov nad glavom”

Deseci tisuća prosvjednika u Madridu i Barceloni i drugim španjolskim gradovima sudjelovali su u subotu u Maršu dostojanstva protiv mjera štednje i siromaštva osuđujući “korumpiranu politčku klasu” i tražeći ostavku vlade premijera Mariana Rajoya.

Uz slogan “Kruha, posla, krov nad glavom i dostojanstvo” prosvjednici su blizu madridske stanice Atocha krećući se u smjeru trga Puerta del Sol u središtu grada skandirali “Da, to je moguće”, koristeći se sloganom “Yes we can” kojim je američki predsjednik Barack Obama pobijedio na izborima 2008. godine.

Gotovo 24 posto Španjolaca nezaposleno je iako bi rast trebao dosegnuti 1,3 posto u 2014. godini, što je “najveći rast u euro zoni”, ističe vlada koju vodi Narodna stranka (desnica).

“Vladine tvrdnje su propaganda” jer kriza se nastavlja, tvrde prosvjednici koji su u subotu izrazili nezadovoljstvo na ulicama više od 40 španjolskih gradova.

U Madridu dnevno 4-5 deložacija

Istaknuto mjesto u subotnjim prosvjedima imala je Platforma osoba pogođenih hipotekom (PAH). Predstavnik te organizacije ustvrdio je da “iako mediji o tome šute, u Madridu se na dan provede četiri ili pet deložacija, izbacuju se na ulicu stariji ljudi i obitelji, a u mnogim slučajevima policija postupa nasilno”, piše dnevnik El Mundo.

Mediji prenose da su među prosvjednicima bili brojni sindikalni vođe i predstavnici ljevice, a prosvjednici su tražili ostavku vlade i svih političara koji surađuju s “trojkom zajmodavaca”, Međunardonim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Europskom komisijom, prenosi tisak.

Trećina zaposlenih Španjolaca zarađuje maksimalno 645 eura mjesečno, piše agencija AFP. Dodaje da od 46,5 milijuna stanovnika, više od 5 milijuna prima pomoć Crvenog križa koji ističe da siromaštvo prijeti 13 milijuna ljudi.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 30.11.2014. u 11:01