Sirija: Pronađena spaljena tijela 191 osobe, među kojima 15 djece

tačno.net
Autor/ica 25.7.2013. u 13:32

Sirija: Pronađena spaljena tijela 191 osobe, među kojima 15 djece

Foto: REUTERS

Sirijski pobunjenici su danas u mjestu Resmun Nefil u Halepu pronašli spaljena tijelaosoba koje su na brutalan način ubijene noževima i vatrenim oružjem

Sirijski pobunjenici su danas u mjestu Resmun Nefil u Halepu pronašli spaljena tijela 191 osobe među kojima se nalazi i 15 djece, koje su na brutalan način ubijene noževima i iz vatrenog oružja prošlog mjeseca.

Revolucionarno prelazno vijeće Sirije (SRGC) je 22. juna soapćilo da je vojska Bashara al-Assada i Hezbollaha u mjestu Sefira na jugoistoku Halepa na brutalan način usmrtila 191 civila.

Pobunjeničke jedinice su danas zauzele navedeno područje, gdje su pronašli ostatke spaljenih tijela, među kojima se nalazi 15 djece, jedna beba i nekoliko starijih osoba.

Predstavnik Nacionalnog prelaznog vijeća Sirije (SMDK) u Turskoj Halid Hoca za agenciju Anadolija je izjavio da postoji mogućnost da je Assadova vojska ubijala civile i u ostalim dijelovima zemlje nakon čega ih je zakopavala u masovne grobnice.

“Strahujemo da se diljem Sirije, a posebno na području koje kontrolišu snage Assadove vojske, nalazi veliki broj masovnih grobnica u kojima se nalaze civili i djeca”, rekao je Hoca.

Istakao je da je sirijska vojska do sada izvršila nekoliko strašnih zločina u različitim djelovima zemlje.

“Uglavnom su civili koji podržavaju pobunjenike meta napada sirijske vojske. Assadova vojska je i prije na sličan način masikrirala civile u mjestima Hula, Akrab, Tireymse i Beyda. Ali sada spaljuju tijela kako svijet ne bi vidio šta se dešava u Siriji”, kazao je Hoca.

Prema određenim podacima, u Halepu i okolici od marta 2011. godine ubijeno je 11.406 osoba.

Anadolija

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 25.7.2013. u 13:32