Britanska deca u školama će učiti o seksu i vezama

tačno.net
Autor/ica 28.2.2019. u 10:12

Britanska deca u školama će učiti o seksu i vezama

Odluka konzervativne britanske vlade da se u škole od sledeće godine uvede obavezno seksualno obrazovanje, koje će uključiti i LGBT prava ili pitanja roda, naišlo je na odobravanja kao korak ka humanijem i progresivnom obrazovanju, ali i na oštre kritike da se time potiru prava roditelja i ugrožavaju tradicionalne verske zajednice, pišu svetski mediji.

O vezama i seksu u učionicama

Đaci u engleskim osnovnim i srednjim školama će od septembra sledeće godine u okviru obavezne nastave učiti o emotivnim vezama, bezbednosti na internetu i vođenju računa o mentalnom zdravlju, što je naišlo na protivljenje određenih grupa, posebno zato što roditelji neće moći da povuku s takve nastave svoju decu stariju od 15 godina, piše BBC.

U osnovnim školama đaci će imati časove o vezama, dok će u srednjim školama to biti prošireno i na seksualno obrazovanje. Kad je reč o vezama u osnovnim školama đaci će učiti šta da rade kada se suoče sa stvarima s kojima im je nelagodno, o važnosti poštovanja drugih, kao i o rizicima komunikacije s nepoznatima na internetu.

U srednjim školama u zdravstvenom obrazovanju fokus će biti na mentalnom zdravlju i kako primetiti znake psihičkih bolesti ili uticaju alkohola i droga na psihičko zdravlje. BBC piše da će u srednjoj školi po pitanju seksa i veza, nastava pokrivati teme i bezbednosti na internetu i kako internet promoviše nezdravo shvatanja seksualnosti.

Peticija i protesti

Njujork tajms (The New York Times) piše da su promene u nastavnom planu, koji podrazumeva lekcije o istopolnim vezama, transrodnim osobama, menstruaciji, seksualnim napadima, prisilnom braku, ženskom obrezivanju, pornografiji i sekstingu (sexting), izazvale žustro protivljenje nekih roditelja i verskih škola.

Internet peticija kojom se traži veća mogućnost odlučivanja roditelja prikupila je više od 100.000 potpisa do ponedeljka ujutro, kada je vlada objavila promene, što je navelo parlament da raspravlja o tom pitanju dok su desetine roditelja protestovale ispred, prenosi njujorški list.

“To su naša deca – pripadaju roditeljima, ne pripadaju državi”, rekao je Musa Mohamed, 32-godišnji otac troje koji je pristupio protestu. Brita Ribi Smit (Britta Riby-Smith), majka troje dece, rekla je da je tu da podrži “hrišćansku stvar” i da teme kao što je LGBT jesu važne, ali da bi ona radije da sama podučava decu o tome, navodi Njujork tajms.

Njujorški list prenosi izjavu profesorke sociologije roda i obrazovanja s londonskog Univerziteta, Džesike Ringrouz (Jessica Ringrose), koja je kurikulum nazvala obećavajućim i istakla da novi program seksualnog obrazovanja uključuje teme kao što je “činjenica da postoje različite vrste predanih i stabilnih odnosa”, “šta predstavlja seksualno uznemiravanje i seksualno nasilje”, kao i da “seksualno eksplicitni materijal često predstavlja iskrivljenu sliku seksualnog ponašanja”.

Dobrodošla promena

Liberalni, levo orijentisani Gardijan (The Guardian) ocenjuje da treba pozdraviti uvođenje obaveznog obrazovanja o zdravlju i vezama u engleskim školama, jer deca imaju pravo da budu obaveštena o sebi i svetu u okviru školovanja, kao i o činjenicama o telu, umu, ljudskim razlikama i sličnostima ili osećanjima drugih ljudi.

Seksualna orijentacije, rodni identitet, samopovređivanje, žensko obrezivanje i zlostavljanja su duboko lične i teške teme za rešavanje u učionicama, piše Gardijan u uredničkom komentaru, ali ističe da su pored ključne uloge roditelja, staratelja i šire porodice u socijalizaciji nove generacije, škole ipak mesta gde mladi počinju da nalaze svoje mesto u svetu, uče da se ponašaju u grupi i da se odvajaju od porodica.

Bilo bi ishitreno, dodaje Gardijan, misliti da promena nastavnog programa može rešiti krizu u mentalnom zdravlju mladih, koja je posebno izražena kod tinejdžerki, ali je “dobra ideja učiti mlade kako da govore o svojim emocijama, kako da prepoznaju simptome anksioznosti ili depresije, i kako tražiti profesionalnu pomoć”.

Pored svega toga, ocenjuje Gardijan, dobro je videti da se konzervativna vlada snažno okrenula protiv homofobije i da promoviše različito razumevanja seksualnosti – “olakšanje je videti međustranački konsenzus u podeljenom parlamentu za podršku humanom i progresivnom smeru za obrazovanje”.

Sreća zbog dodatne pomoći

Kolumnistkinja Telegrafa (The Telegraph) Marija Lali (Maria Lally) napisala je da je srećna što će njene kćerke u školama učiti o istopolnim vezama i drugim temama, dodavši i da joj je žao kad čuje da su hiljade roditelja već tražile da se njihova deca isključe iz novog školskog programa.

Novinarka, koja se bavi temama zdravlja i obrazovanja, prisetila se svog školskog druga koji je u jednom trenutku shvatio da je homoseksualac i koji je sve vreme školovanja slušao pogrdne reči o gej ljudima i lekcije da samo “muškarci i žene imaju seksualni odnos”. “Gledajući unazad, jedva mogu zamisliti koliko je zbunjujuće i deprimirajuće to moralo biti za mog prijatelja, kao da nije bilo dovoljno teško da se pomiri sa svojom seksualnošću”, navela je Lali.

Kolumnistkinja ističe da su ranije generacije u tinejdžerskim časopisima pronalazili odgovore o poremećajima u ishrani, sigurnom seksu i drugim stvarima o kojima ne bi razgovarali s roditeljima. Danas o tome čitaju na društvenim medijima koji ne zapošljavaju kvalifikovane stručnjake već dopuštaju samoproglašenim guruima da dele savete.

“Za razliku od tinejdžerskih časopisa, Instagram je dopustio da se materijal koji se odnosi na depresiju i samoubistvo nađe na putu devojčica kao što je Moli Rasel (Molly Russell), koja se ubila 2017. sa samo 14 godina. Zato želim da moje kćerke znaju kako da upravljaju društvenim medijima i dok je moja odgovornost da im pomognem, dodatna pomoć u učionici nije loša stvar”, napisala je kolumnistkinja Telegrafa.

Direktan napad na normativnu moralnost

S druge strane, u konzervativnom Tajmsu (The Times) Melani Filips (Melanie Phillips) oštro kritikuje novi nastavni program tvrdeći da širenje tolerancije i zaštita dece nije primarni cilj odluke ministarstva obrazovanja, već nametanje doktrine ravnopravnosti izbora seksualnih životnih stilova. Ta doktrina, smatra ona, nije neutralan koncept i kao “direktan napad na normativnu moralnost” predstavlja ideologiju s kojom škole nemaju nikakve veze.

Novi program će uzurpirati pravo roditelja da u svoju decu usade svoje vrednosti i uznemiriće mnoge tradicionalne roditelje koji žele da uče svoju decu o kulturnim normama tradicionalnog braka i da je podela između dva pola nepromenljiva, piše autorka teksta uz ocenu da time novi program umesto da štiti decu, guši jedan od način koji bi im to mogao pružiti.

Pravi cilj uključivanja pitanja roda u seksualno obrazovanje nije da se izbegne štetu, već da se uništi koncept “normalnog” normalizacijom nečeg što je izuzetno retko ili očigledno besmisleno, ocenjuje Filips i ističe da su mnogi roditelji izrazili veliku zabrinutost “zbog načina na koji seksualno obrazovanje prerano seksualizuje njihovu decu ‘pornifikacijom’ nastave”.

Filips navodi da je još gore što će nastava navodno ponuditi deci informacije kako da se zaštite u situacijama u kojima zapravo to ne mogu da rade. Tako će deca učiti da je žensko obrezivanje nelegalno i da nanosi katastrofalnu štetu, što je, dodaje ona, istina, ali je pitanje šta devojčice mogu da urade u tim slučajevima kada je već zakazao pravosudni sistem.

“Konačna nepravda ove duboko iliberalne politike je da ne ostavlja prostor za neslaganje iz verskih razloga i tako predstavlja direktan napad na tradicionalne hrišćane, muslimane i Jevreje. Protrljate oči. Ovaj autoritarni i nemilosrdni kulturni inžinjering je politika konzervativne vlade”, zaključuje kolumunistkinja konzervativnog Tajmsa.

RSE

tačno.net
Autor/ica 28.2.2019. u 10:12