Shpend Ahmeti – najhrabriji je gradonačelnik u Europi

tačno.net
Autor/ica 29.5.2014. u 09:47

Shpend Ahmeti  – najhrabriji je gradonačelnik u Europi

Tek sam pet mjeseci na funkciji i već mi prijete smrću. Zato što sam odlučio svoj grad očistiti od korupcije i nepotizma. A to ne radim tako da pišem tisuće stranica strategije i osnivam agencije, nego stalno radim pritisak na državno odvjetništvo.

Shpend Ahmeti najhrabriji je gradonačelnik u Europi. To znači da je na čelu Prištine, jednog od najkorumpiranijih gradova u Europi, u najmlađoj europskoj državi (koja još nije naširoko priznata) i da se bori s korijenima korupcije koji su u zapadnom dijelu Europe neshvatljivi. Za to je potrebna luda volja, hrabrost i potpuna predanost. Ahmeti je na to spreman. Hrabar i beskompromisan, prištinski gradonačelnik miljenik je zapadnih medija koji ga nazivaju balkanskim herojem.

“Ah, Kosovo. Koma”, sažmu se razmišljanja o tome što se može učiniti po pitanju neprobojne birokratske džungle u toj balkanskoj državici.

Shpend Ahmeti sa svojih samo 36 godina uspio je u pet mjeseci postati primjer da se stvari ipak mogu mijenjati. Zbog toga mu telefon neprekidno zvoni. Obično zvonjava znači da su u blizini problemi. Zbog toga mu prijete, na listi je političara koji su za korumpiranu kliku sasvim nepoželjni. Ahmeti to u razgovoru za Globus ovako objašnjava:

“Dao sam novi pravac Prištini i Kosovu, zajedno sa svojom ekipom iako sam tek pet mjeseci na funkciji. Imam sjajan tim i ohrabrujuće je što nas smatraju hrabrima”, kaže Ahmeti, inače ekonomist s harvardskim diplomama.

Gubitak nade Ahmeti vjeruje da su uvođenje reda, jednakosti i ekonomski rast ključni za razvoj Prištine.

“Vidite, ljudi su počeli gubiti nadu da stvari mogu biti drukčije, misle da je politika nužno loša, počeli su se odricati javnog djelovanja. Priština je izazov: to je grad s više od deset tisuća ilegalnih građevina i drugih nastambi, ovdje gotovo i ne postoji javni prijevoz, tu je najveća nejednakost koju uopće možete naći na Balkanu. Puno je problema, ali ja se ne pretvaram da ih sve odjednom mogu rješiti. Možemo polako, jedan po jedan, i tako se prema tome i odnosim”, kaže.

Ahmeti pripada mlađoj generaciji političara kosovskih Albanaca, liberalno-demokratske orijentacije, no ne nedostaje mu nacionalna svijest. Bio je dugogodišnji aktivist kosovskog civilnog sektora, kosovski intelektualac koji je postao toliko prepoznatljiv da je čak dobio više glasova nego njegova stranka, pokret Samoopredjeljenje. Još je u prvom krugu lokalnih izbora u studenome bilo jasno da je nova kosovska politička zvijezda rođena.

Ahmeti vodi grad u kojemu je u travnju 1978. godine i rođen. U međuvremenu, na Harvardu je završio postdiplomski studij za javnu politiku, specijalizirao se za politički i javni razvoj. Usavršavao se u Bugarskoj, opet na američkom sveučilištu. Od 2005. godine predavao je javnu i međunarodnu ekonomsku politiku na američkom sveučilištu u Prištini. Govori pet jezika, oženjen je i ima dvoje djece.

Vrlo je izravan u onome što i kako želi napraviti.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor/ica 29.5.2014. u 09:47