Šefovi diplomatija G7 zauzeli jedinstven stav protiv Rusije

tačno.net
Autor/ica 24.4.2018. u 09:34

Šefovi diplomatija G7 zauzeli jedinstven stav protiv Rusije

Foto: Reuters

Šefovi diplomatija zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja – G7 zauzeli su na sastanku u Torontu jedinstven stav protiv Rusije navodeći da će braniti “svoje demokratije” protiv miješanja u izborne procese za šta optužuju Moskvu.

Kanadska ministrica Chrystia Freeland ocijenila je da Rusija treba da bude kažnjena jer je diskreditirala izbore u nekoliko zapadnih zemalja, kao i zbog trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji, prenosi Beta.

‘Velika solidarnost’

Britanski ministar Boris Johnson ocijenio je da su njegove kolege unutar G7 pokazale “veliku solidarnost” nakon što su snage Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske bombardirale vojna postrojenja u Siriji poslije optužbe da su sirijske vlasti koristile hemijsko oružje u napadu u Doumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Ministri se nisu izjasnili o nuklearnom sporazumu šest velikih sila sa Iranom, a do 12. maja američki predsjednik Donald Trump treba da odluči da li SAD ostaje pri tom sporazumu ili ga napušta.

G7 čine SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 24.4.2018. u 09:34