Smrt jednog ruskog egzilanta

tačno.net
Autor/ica 25.3.2013. u 13:25

Smrt jednog ruskog egzilanta

Policija je blokirala prilaze vili Beresowkijsa

Kritičar Putina Boris Beresowskij nađen je mrtav u Londonu, uzrok smrti ostaje nerazjašnjen. U Velikoj Britaniji širi se sumnja.

By: Jochen Buchsteiner, London

Preveo: Ešref Zaimbegović

Skoro dvadeset sati tražili su specijalisti u vili Borisa Beresowskija biološke, hemijske i radioaktivne supstance; za to vrijeme leš vlasnika vile je navodno ležao u jednom od kupatila. Ništa sumnjivo nije nađeno, saopštila je policija u nedjelju – i najavila nastavak istrage. Uzrok smrti ostaje “nerazjašnjen”, što ostavlja otvorenim pitanje da li je ruski biznismen, koji je kao rijetko ko drugi bio u neprijateljstvu sa Kremljom, umro prirodnom smrču, izvršio samoubistvo ili je na rafiniran način poslan na onaj svijet.

Policija je informisana u subotu poslijepodne i odmah je okolina imanja u Berkshire na ulazu u London bila blokirana. Javnost je saznala o tome preko jedne lakonske Facebook vijesti o smrti oligarha. “Boris Beresowskij je mrtav”, napisao je njegov zet Egor Schuppe. U narednim satima javljali su se za riječ ljudi iz cijelog svijeta koji su znali poznatog egzilanta. Mnogi su opisali 67 godina starog Rusa kao slomljenog čovjeka, koji se sam ruinirao. “ Bio je ekstremno depresivan”, citirao je „Sunday Telegraph“ Lorda Bella, koji je Beresowskija više godina pratio kao savjetnik i kao prijatelj. “Imao je ogromne finansijske i osobne probleme.”

Više puta su pokušani napadi na egzilanta

Prošle godine izgubio je Beresowskij u Londonu proces protiv svoga ranijeg poslovnog partnera Romana Abramowitscha. Proces je izazvao veliku pažnju. Poraz ga nije zabolio samo finansijski – umjesto da dobije milijarde morao je platiti oko sto miliona funti troškova procesa – to ga je koštalo i dobrog dijela njegovog, ne baš velikog, ugleda. Predsjedavajući sudija je u obrazloženju presude opisao Rusa kao” po prirodi nepouzdanog svjedoka, koji posmatra istinu kao privremeni i fleksibilni koncept”. Izjave Beresowskijsa bile su “namjerno nečasne”.

Poniženje poslije jednog procesa, u kome je javnost postala svjedokom jednog upadljivo kitnjastog  života na granici zakona, dodatno je opteretilo Beresowskija, izjavili su njegovi prijatelji, koji su citirani u britanskim novinama. Osim toga presuda je pala istovremeno sa rastavom od njegove dugogodišnje prijateljice Elene Gurbonove, koja je – kao već ranije njegova supruga – putem suda dobila više miliona funti iz njegovog imetka. Taj imetak se u poslednje vrijeme značajno smanjio. Nedavno je prodaja umjetničkih dijela koja su pripadala Beresowskijsu – među njima i crveni Lenjin od Andy Warhola – podhranila špekulacije o predstojećem bankrotu.

Beresowskij, koji je za vrijeme SSSR bio profesor matematike, pripadao je u srećnike koji su devedesetih godina profitirali od privatizacije državnih preduzeća. Za nekoliko godina postao je milijarder i kao oligarh i medijski mogul ostvario je uticaj na rusku politiku. Podržavao je Borisa Jelcina i kasnije Putina, čiju potporu je, međutim, brzo izgubio. Da bi izbjegao zatvorsku kaznu izbjegao je 2000. u Veliku Britaniju, koja mu je kasnije dala azil. Odatle je uložio veliki dio imetka u političku borbu protiv Putina. Ruske vlasti su stalno tražile njegovu isporućenje – jedan sud ga je u odsutnosti osudio, među ostalim, i za pranje novca – ali London je to odbijao.Više puta su planirani i pokušani napadi na njega; jedan je 2007.godine spriječila britanska tajna služba. Vladimira je štitila mala privatna armija, od koje je na kraju – sigurno iz finansijskih razloga – preostao samo jedan tjelohranitelj.

Da li je pisao pismo Putinu?

“Previše Rusa je u poslednje vrijeme izgubilo život u Londonu”, kazao je Yuri Felshtinsky, čovjek od povjerenja Beresowskijsa, u nedjelju „Telegraphu“. To mora izazivati sumnju. Felshtinsky, pisac i istoričar koji živi u Americi a koji je poznavao Beresowskija od kasnih devedesetih godina, ukazao je na  dva Rusa koji su živjeli u Londonu i imali veze sa njegovim prijateljem – Badri Patarkatsishvili i Alexander Perepilichny – koji su proteklih mjeseci umrli na “neobičan način”.

Nasuprot tomu razjašnjeno je kako je izgubio život Alexander Litwinenko, koji je zajedno sa Felshtinskym i finansiran od Beresowskija, napisao knjigu o Putinu u kome mu je predbacio teške zločine. Litwinenko je prije sedam godina u Londonu otrovan radioaktivnom supstancom što čak i zvanični britanski istražitelji dovode u vezu sa ruskom tajnom službom a što do danas opterečuje odnose Moskve i Londona. Za nekoliko tjedana trebao se Beresowskij pojaviti pred sudom da bi dao izjavu u slučaju Litwinenko; najkasnije na dan prije njegove smrti trebala je biti dostavljena njegova pismena izjava.

Jedan govornik Kremlja reagirao je tokom vikenda  na smrt Beresowskijsa sa izjavom da je egzilant prije nekoliko tjedana u jednom pismu „zamolio Putina za oproštaj“. Istvremeno je navodno preklinjao Putina da mu pomogne u povratku u domovinu. Na ruskoj državnoj televiziji je istovremeno rečeno da je Beresowskij u proteklim tjednima imao više srčanih infarkta. Felshtinsky o tome ne zna ništa. Doduše on je sreo svoga prijatelja poslednji put prošle godine.

faz.net

tačno.net
Autor/ica 25.3.2013. u 13:25