Rat Rusije protiv Ukrajine

Schröder smatra mogućim „rješenje pregovorima“ sa Kremljom

Felix Keßler/dpa/AFP
Autor/ica 5.8.2022. u 09:50

Schröder smatra mogućim „rješenje pregovorima“ sa Kremljom

Bivši kancelar Schröder: „Ko ozbiljno vjeruje da bi jedan ruski predsjednik opet mogao odustati od Krima?“ Foto: Kay Nietfeld/dpa

Nakon svoje posjete Moskvi kontroverzni bivši kancelar Gerhard Schröder pokazuje optimizam da bi se Rusija kroz razgovore mogla okrenuti ka okončanju rata. Pritom, on tu vidi obavezu Njemačke.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U Njemačkoj se nekadašnji kancelar Gerhard Schröder nalazi pod kritikama zbog svojih bliskih veza sa Rusijom. Kontakt sa Kremljom on nije prekinuo ni nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Nedavno je opet putovao u Moskvu – i prema vlastitim izjavama tamo se sreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nakon razgovora Schröder sada misli da u vojnom sukobu ipak još postoji šansa na diplomatsko rješenje. „Dobra vijest glasi: Kremlj želi rješenje kroz pregovore“, rekao je Schröder u intervjuu za magazin „Stern“ i TV stanicu „RTL/ntv“.

Najnoviji postignuti dogovor sukobljenih strana o izvozu žitarica iz Ukrajine je „prvi uspjeh“ koji bi se možda mogao „lagano pretvoriti u obustavu vatre, rekao je nekadašnji kancelar. Sa pogledom na trenutno nekorišteni cjevovod u Baltičkom moru Nord Stream 2 nekadašnji šef vlade izjašnjava se za njegovo puštanje u pogon. To bi bilo „najjednostavnije rješenje“, kaže Schröder. Cjevovod je „gotov“ i ako bi gas tekao i kroz cjevovod Nord Stream 1 „ne bi bilo problema sa snabdijevanjem za njemačku industriju i njemačka domaćinstva.“

Schröder vidi odgovornost kod Siemensa

Gledajući trenutno smanjenje isporuka za koje je prema Rusiji uzrok nedostajuća turbina, Schröder za to optužuje koncern Siemens. Da trenutno kroz Nord Stream 1 teče samo 20 posto normalne količine gasa „leži u odgovornosti Siemensa, ako ja to ispravno vidim“, rekao je on. On time proturječi predstavi Berlina, po kojoj Rusija nedostajući dio koristi samo kao izgovor da bi smanjila isporuke gasa.

Siemens je proteklih tjedana mnogo diskutovanu turbinu za Nord Stream 1 sa održavanja u Kanadi dovezao u Mülheim an der Ruhr, rekao je Schröder. „Ja ne razumijem zašto je tamo, a ne u Rusiji.“ Prema Schröderu nema nikakvih „političkih najava Kremlja da će smanjiti tok gasa“, puno više se radi o „tehničkom i birokratskom problemu“.

Nekadašnji kancelar stoji već odavno i interno partijski pod kritikom zbog svoje bliskosti sa Putinom i ruskim naftnim i gasnim gospodarstvom. Schröder je sada ponovo označio rat kao „grešku ruske vlade“, međutim istovremeno je branio svoje kontakte sa Moskvom. „Ali zašto bih ja trebao prestati sa razgovorima, koji su pravno mogući i ne dovode mene i moju porodicu u teškoće?“ pitao se on u intervjuu.

Schröder spominje ustupke Ukrajine

Bila bi „velika greška moguće ustupke Ukrajine unaprijed ocrniti kao ruski ‚diktirani mir‘“, rekao je Schröder. On misli da su stvano relevantni problemi rješivi, među ostalima i kompromis oko istočnoukrajinskog regiona Donbas kao i pitanje „oružane neutralnosti“ za Ukrajinu kao alternativa za članstvo u NATO.

Schröder je naglasio u intervjuu da je poluostrvo Krim – koje je Rusija već 2014. anektirala – sa njegovog gledišta izgubljeno za Kijev. „Predstava da će ukrajinski predsjednik Zelenski Krim ponovo vojno osvojiti je ipak pogrešna“, rekao je on. „Ko ozbiljno vjeruje da bi jedan ruski predsjednik opet mogao odustati od Krima?“

Pohvale za Tursku i Erdogana

Schröder je izričito pohvalio posredničke napore turskog predsjednika Erdogana u ovom konfliktu. „Međutim bez jednoga Da iz Vašingtona neće ići“ ograničio se Schröder sa pogledom na držanje vlade SAD-a.

Schröder se prema mišljenju kritičara i iz njegove vlastite partije nije, nakon ruske invazije na Ukrajinu, do sada dovoljno distancirao od Rusije. Sljedećeg ponedjeljka će disciplinska komisija SPD regiona Hanover odlučiti o mogućem isključenju iz partije. Pravne prepreke za partijsku kaznu ili čak isključenje su ipak veoma visoke. Odluka ovog gremija vjerovatno ne označava kraj internog partijskog postupka jer učesnici mogu uložiti žalbe.

spiegel.de

Felix Keßler/dpa/AFP
Autor/ica 5.8.2022. u 09:50