Grčki parlament danas glasa o reformama, Tsipras jedva osigurao potrebnu većinu

tačno.net
Autor/ica 22.7.2015. u 09:10

Grčki parlament danas glasa o reformama, Tsipras jedva osigurao potrebnu većinu

Grčki parlament danas će glasati o drugom setu reformi koje je potrebno usvojiti kako bi se osigurala finansijska pomoć.

Ukoliko članovi parlamenta danas usvoje tačke dogovorene između premijera Alexisa Tsiprasa i predstavnika eurozone, bit će to novo zeleno svjetlo za odobrenje 86 milijardi eura kredita.

Iako se očekuje da će prijedlog biti usvojen zahvaljujući podršci opozicije, Tsiprasova partija Syriza trenutno je podijeljena pa se očekuje da će čak 32 delegata glasati protiv drugog seta reformi. Pobunjeni dio Syrize predvodi bivši ministar finansija Yanis Varoufakis.

Da bi prijedlog bio usvojen za njega je potrebno 120 glasova, dok Tsipras u ovom trenutku ima na raspolaganju 123 glasa.

Grčki parlament prošle je sedmice usvojio plan sa nekoliko ekonomskih reformi i budžetskih ušteda, a ovoga puta riječ je o reformi pravnog sistema i usvajanju direktive Evropske unije vezane za banke i zaštitu štediša. Sljedećeg mjeseca parlament bi trebao glasati o povećanju poreza za poljoprivrednike.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 22.7.2015. u 09:10