SAD započeo proces napuštanja sporazuma o klimi, žaljenje drugih zemalja

tačno.net
Autor/ica 5.11.2019. u 09:05

SAD započeo proces napuštanja sporazuma o klimi, žaljenje drugih zemalja

Foto: Reuters

SAD je započeo proces povlačenja iz Pariškog sporazuma, dok istodobno druge zemlje izražavaju žaljenje i razočaranje zbog tog poteza.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je službeno obavijestila Ujedinjene narode o svojoj namjeri da napusti sporazum.

Tim obavještenjem započinje jednogodišnji postupak izlaska iz globalnog sporazuma o klimatskim promjenama, a kulminira dan nakon američkih izbora 2020. godine.

Sporazum okuplja 188 država u borbi protiv klimatskih promjena.

Sporazum je obvezao SAD i 187 drugih zemalja da zadrže rastuće globalne temperature ispod dva stupnja Celzija iznad predindustrijske razine i pokušao ih još više ograničiti na porast od 1,5 stupanj.

Odluka o povlačenju koju je donio Trump učinila je SAD jedinim svjetskim nepotpisnikom i potaknula napore Europske unije (EU) na visokoj razini da održi ovaj sporazum.

Analitičari ističu da je postupak Amerikanaca prvi zvaničan korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena i da je to dio šire Trumpove strategije za smanjenje ograničenja za industriju SAD-a, prenosi Reuters.

Međutim, povlačenje SAD-a iz Sporazuma dolazi u vrijeme kada znanstvenici i brojne svjetske administracije traže reagiranje kako bi se izbjegao najteži utjecaj globalnog zagrijavanja.

Kina i Francuska su na ovogodišnjem summitu G20 obećale da će pojačati svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.

Suradnja između Europe i Kine o smanjenju štetnih plinova bit će odlučujuća, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što je Trumpova administracija počela sa formalnim povlačenjem iz Sporazuma o klimatskim promjenama.

Macron je u obraćanju na velikom Sajmu trgovine u Šangaju, neposredno nakon kineskog predsjednika Xi Jinpinga, istakao da će biti neophodno pojačati obveze.

“Ukoliko želimo poštivanje Sporazuma iz Pariza neophodno je da naredne godine pojačamo svoje obveze za smanjenje emisija štetnih plinova i moramo potvrditi nove ciljeve za 2030. godinu i 2050. godinu”, naglasio je Macron.

Francuski šef države je napomenuo da će suradnja Kine i EU u toj oblasti biti odlučujuća.

RSE

tačno.net
Autor/ica 5.11.2019. u 09:05