Uredba za sankcioniranje stranog miješanja u izbore u SAD

RSE
Autor/ica 13.9.2018. u 09:13

Uredba za sankcioniranje stranog miješanja u izbore u SAD

FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Američki predsjednik Donald Trump izdao je novi izvršni nalog za sankcioniranje stranaca zbog miješnaja u američke izbore.

Dan Coats, direktor Nacionalne obavještajne agencije je izjavio je kako Sjedinjene Države još ne vide intenzitet uplitanja Rusije kakvo je bilo vidljivo u 2016. godini. Također je rekao kako nalog nije posebno usmjeren prema Rusiji, te navodi Kinu, Sjevernu Koreju i Iran, kao i druge moguće prijetnje.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je kako naredba daje državnim službama ovlasti za odlučivanje o odgovarajućim sankcijama, što bi uključivalo zamrzavanje imovine, ograničavanje pristupa financijskim institucijama u SAD, kao i ograničenja putovanja.

Obavještajne agencije upozorile su da bi nadolazeći kongresni izbori u 6. novembra mogli biti izloženi riziku zbog mogućeg stranog miješanja.

Trump je u više navrata umanjivo rezultate američkih obavještajnih podataka o navodnom ruskom uplitanju, iako se Kongres nametnuo stroge sankcije Rusiji zbog miješanja u predsjedničke izbore.

Trump je također ismijavao istragu specijalnog istražitelha Roberta Muellera o mijašanju Rusije u izbore. Muellerov tim u julu je objavio optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještajacakoji su stajali iza hakerskih napada na izborni štab Demokratske stranke.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor/ica 13.9.2018. u 09:13