Samit o Ukrajini u Parizu: Učesnici dogovorili primirje u Istočnoj Ukrajini

Anna-Lena Roth/dpa/AFP/Reuters
Autor/ica 11.12.2019. u 09:11

Samit o Ukrajini u Parizu: Učesnici dogovorili primirje u Istočnoj Ukrajini

Foto: ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL/POOL/EPA-EFE/REX – Samit u Parizu sa (s.l.) Zelenskim, Macronom, Putinom i Merkel: Bilo je to prvi puta da su se osobno susreli predsjednici Rusije i Ukrajine

Djelimično povlačenje trupa, razmjena zarobljenika i potpuna primjena prekida vatre do kraja godine: Na samitu o Ukrajini u Parizu dogovoreni su konkretni koraci za rješavanje konflikta u Ukrajini.

Piše: Anna-Lena Roth/dpa/AFP/Reuters
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokazala je da je „veoma zadovoljna“ rezultatima samita o Ukrajini u Parizu. „Mi smo danas prevazišli vrijeme zastoja“, rekla je u ponedjeljak uveče nakon sastanka sa francuskim šefom države Emmanuelom Macronom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njihovim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Dogovorene su „realistične stvari“.

Učesnici samita dogovorili su se među ostalim na potpunu primjenu prekida vatre u istočnoj Ukrajini do kraja godine i dalje povlačenje trupa u tri dalje oblasti na demarkacionoj liniji do kraja marta. Prema saopštenju sa samita predviđena je i razmjena zarobljenika do kraja 2019. Radi se o razmjeni 250 zarobljenika iz Kijeva za 100 iz Luganska i Donjecka. Međutim nema konkretnog dogovora oko toga, nego samo izjava o namjeri da se razmjena uradi uz pomoć kontakt grupe u regionu i Crvenog krsta.

Na samitu je data i potvrda „Steinmeirove formule“ o posebnom statusu istočnoukrajinskih regiona Lugansk i Donjeck. To je bilo Putinu posebno važno. Formula, nazvana prema predsjedniku Njemačke i bivšem ministru vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeieru, reguliše u kojim koracima se treba realizovati status u ruski govorećim regionima Lugansk i Donjeck.

Zelenski: Mnoga pitanja ostaju nerazjašnjena

„Usaglasili smo jasne, konkretne korake i termine za njihovo sprovođenje“, rekao je Zelenski o rezultatima. U roku od 30 dana treba da se otvore na liniji fronta novi punktovi za prelaz stanovništva – na osnovu humanitarnih kriterija. Pored prekida vatre treba da se provodi i plan deminiranja.

„Veoma je pozitivno“ da je on ponovo uspostavio dijalog sa Putinom, rekao je Zelenski. Ipak i nakon sastanka mnoga pitanja su ostala nerazjašnjena. U toku naredna četiri mjeseca trebaju se ponovo na razgovorima susresti šefovi država i vlada Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u takozvanom Normandija formatu.

Macron je na konferenciji za štampu nakon završetka samita rekao: „Htio bih iskoristiti ovu priliku da pohvalim političku hrabrost i odlučnost predsjednika Ukrajine, da nakon njegovog izbora donese mir u konflikt na istoku njegove zemlje.“ Konflikt u sukobljenoj istočnoj Ukrajini Macron je nazvao „otvorenom ranom u srcu Evrope“.

Putin: „Da, ja sam zadovoljan“

To je bilo prvi puta da su se Putin i Zelenski osobno sreli. Do sada su samo jedan sa drugim telefonirali. „Da, ja sam zadovoljan“, rekao je Putin kasnije uveče o svome razgovoru sa Zelenskim. On je trajao sat i dvadeset minuta – znatno duže nego što je planirano. Nakon  bilateralnog susreta nastavljeno je savjetovanje na zajedničkoj večeri sa Merkel i Macronom.

Putin je ocijenio rezultate samita kao napredak za ljude u istočnoj Ukrajini. Na konferenciji za štampu pohvalio je angažovanje Merkel i Macrona za rješenje konflikta. On prihvata saopštenje sa samita u punoj mjeri, rekao je Putin.

Samit o Ukrajini započeo je u pariskoj Jelisejskoj palati u ponedjeljak poslije podne. Njemačka vlada se nada novim impulsima za mirovni proces u istočnoj Ukrajini gdje se vladine trupe bore protiv proruskih separatista. Francusko predsjedništvo radi na konkretnim koracima za provedbu mirovnog sporazuma iz Minska.

Samit u Parizu označava se i kao „Normandijski susret“ jer je prvi sastanak ove vrste bio u junu 2014. u Normandiji – ovaj region leži sjeverozapadno od Pariza.

Natezanje u sporu oko plina ide dalje

Dalja tačka koja je igrala ulogu na samitu bio je spor oko plina između Rusije i Ukrajine. Dvije zemlje  nisu se u Parizu još dogovorile oko tranzita plina za Evropu od sljedeće godine. Doduše Zelenski je rekao u noći na utorak: „Meni izgleda da smo prevazišli blokadu po ovom pitanju.“ Međutim detalji se još moraju razjasniti. Na nivou savjetnika već se diskutuje o budućim količinama zemnog plina i drugim detaljima tranzita.

Krajem godine ističe desetogodišnji sporazum o tranzitu prema kojemu je ruski gas isporučivan kroz Ukrajinu na zapad. Oko produženja ugovora se već odavno diskutuje. Pregovori uz posredovanje EU do sada su ostali bez rezultata.

Kako Zelenski tako i Putin imaju interes za novi ugovor: Rusija kao isporučilac plina stoji kod država EU u obavezi za energetsku sigurnost Evrope. Ukrajina je opet najvažnija tranzitna zemlja za ruski plin i zbog svoje teške finansijske pozicije hitno treba takse za tranzit.

spiegel.de

Anna-Lena Roth/dpa/AFP/Reuters
Autor/ica 11.12.2019. u 09:11