Nemački sud odobrio nadzor ultradesničarskog AfD-a

tačno.net
Autor/ica 9.3.2022. u 08:28

Nemački sud odobrio nadzor ultradesničarskog AfD-a

Foto: Jens Schlueter/AFP/Getty Images

Nemački sud je u utorak presudio da domaća špijunska agencija ima pravo da stavi pod nadzor Alternativu za Nemačku (AfD) zbog sumnje da predstavlja pretnju demokratiji, odbacivši žalbu ove krajnje desničarske stranke, prenosi Rojters.

Radikalna nacionalistička frakcija AfD-a, poznata kao “Krilo”, formalno je raspuštena, ali su njeni protagonisti nastavili da vrše uticaj unutar stranke, saopštio je sud u zapadnom gradu Kelnu, gde je sedište obaveštajne agencije.

Politički cilj Krila, kao i omladinske organizacije AfD Mlada alternativa, bio je zaštita etničkog integriteta nemačkog naroda i proterivanje „stranaca“, saopštio je sud. Ovo je bilo u suprotnosti sa nemačkim demokratskim ustavom.

Sud je rekao da je takođe otkrio agitaciju protiv stranaca unutar antiimigrantske stranke.

Presuda je zadala udarac AfD-u nakon što je sud u dva prethodna navrata ograničio praćenje stranke od strane domaće obaveštajne agencije BfV navodeći da su je takve aktivnosti dovele u nepovoljan položaj i predstavljale mešanje u demokratski proces.

Pre godinu dana, sud je privremeno zabranio BfV-u da stavi AfD pod nadzor, što je bila velika sramota za vladu tadašnje kancelarke Angele Merkel.

Ta odluka je doneta dva dana nakon što je u medije procurila odluka BfV-a da počne da prisluškuje neke članove AfD-a i da ispita njene finansije, što je prva takva mera protiv parlamentarne stranke od završetka nacističke ere 1945. godine.

AfD su 2017. godine u nacionalni parlament uveli birači koji su se protivili odluci Merkelove 2015. da primi skoro milion tražilaca azila sa Bliskog istoka i Afrike. Na poslednjim saveznim izborima prošle godine dobila je 10,3 odsto glasova, što je manje u odnosu na 12,6 procenata četiri godine ranije.

RSE

tačno.net
Autor/ica 9.3.2022. u 08:28