SAD se neće ponovo pridružiti Sporazumu o ‘Otvorenom nebu’

tačno.net
Autor/ica 28.5.2021. u 08:32

SAD se neće ponovo pridružiti Sporazumu o ‘Otvorenom nebu’

foto: cnas

Taj sporazum, koji je omogućavao letove za nadzor nad vojnim objektima u obje zemlje, SAD su napustile u novembru prošle godine.

SAD su obavijestile Rusiju da se neće ponovo pridružiti Sporazumu o ‘Otvorenom nebu’, uslijed čega će na snazi ostati samo jedan pakt Washingtona i Moskve o kontroli naoružanja, prenosi Beta.

Taj sporazum, koji je omogućavao letove za nadzor nad vojnim objektima u obje zemlje, SAD su napustile u novembru prošle godine, za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Trump nije ništa učinio da produži važenje jedinog preostalog sporazuma s Rusijom o kontroli naoružanja, poznatog kao Novi START, ali je administracija predsjednika Joea Bidena ubrzo po preuzimanju dužnosti dogovorila s Moskvom njegovo petogodišnje produženje i započela reviziju odluke o povlačenju iz Sporazuma o ‘Otvorenom nebu’.

Zvaničnici su naveli da je revizija završena i da je zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman obavijestila zamjenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjabkova da Washington neće ponovo pristupiti Sporazumu o ‘Otvorenom nebu’.

Izgradnja povjerenja između Rusije i SAD-a

Odluka je donijeta dok se obje strane pripremaju za samit predsjednika SAD-a i Rusije, Joea Bidena i Vladimira Putina, zakazan za 16. juni u Ženevi. Oni će pokušati da nađu zajednički jezik poslije naglog pogoršanja odnosa koji su pali na najniži nivo u više decenija.

Donji dom ruskog parlamenta je prošle nedjelje odobrio povlačenje Rusije iz Sporazuma o ‘Otvorenom nebu’.

Cilj Sporazuma o ‘Otvorenom nebu’ bio je izgradnja povjerenja između Rusije i Zapada, tako što je više od 30 njegovih potpisnica dobilo mogućnost da obavlja izviđačke letove nad teritorijama drugih članica pakta radi prikupljanja informacija o vojnim snagama i aktivnostima.

Više od 1.500 takvih letova izvedeno je od stupanja Sporazuma na snagu 2002.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 28.5.2021. u 08:32