SAD protiv Sjeverne Koreje: Da li će se prijetnje obistiniti?

Lidija Pisker
Autor/ica 18.4.2017. u 09:09

SAD protiv Sjeverne Koreje: Da li će se prijetnje obistiniti?

Najnovije eksperimentalno ispaljivanje projektila koje je Sjeverna Koreja izvela u nedjelju podiglo je ionako visoke tenzije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Sjeverna Koreja traži probleme”, napisao je američki predsjednik Donald Trump na svom Twitter profilu dok su sjevernokorejski stručnjaci pripremali ispaljivanje rakete koje je ipak bilo neuspješno, izvijestio je Guardian. Raketa je lansirana dan nakon vojne parade u Pjongjangu na kojoj su predstavljeni balistički projektili. Mediji su izvijestili da je raketa eksplodirala odmah nakon lansiranja.

Lansiranje projektila ukazalo je na uzaludnost Trumpovih napora da prijetnama navede vođu Sjeverne Koreje Kim Jong-una da se riješi svog nuklearnog oružja, smatraju stručnjaci. “Sa Sjevernom Korejom je problematično računati da će ozbiljno shvatiti vojnu prijetnju, jer su skloni da igraju na blef”, rekao je za Guardian John Delury, stručnjak za Sjevernu Koreju sa Yonsei Univerziteta u Seulu. “Ne kažem da su ovaj test sproveli zbog prijetnji. Ali, odlazak flote američke ratne mornarice prema Sjevernoj Koreji nije od pomoći ako vam je cilj da se test odloži. Takva odluka mu povećava šanse.”

Ali prema riječima američkog potpredsjednika Mikea Pencea, SAD neće posustati u borbi protiv sjevernokorejskih nuklearnih prijetnji. Reuters navodi da je Pence u izjavi tokom posjete Južnoj Koreji podsjetio na američku odlučnost i preduzete akcije u Siriji i Afganistanu. “Sjevernoj Koreji bi bilo bolje da ne testira snagu vojnih jedinica SAD-a u regionu”, izjavio je Pence, a prenio Reuters.

Trumpove pristaše smatraju da se strategija zastrašivanja Kim Jong-una snagom američke vojske i uvjeravanja kineskog predsjednika Xi Jinpinga da slomi svog saveznika može isplatiti.

“Prikazivanje američke moći je važno. Jako važno”, prenio je Guardian Twitter izjavu Daniela Blumenthala, stručnjaka za Kinu iz konzervativnog istraživačkog instituta “American Enterprise”, koji je napade na Siriju i Afganistan opisao kao “poruke za Xi i Kima”.

Parada povodom 105-godišnjice rođenja preminulog sjevernokorejskog lidera Kim Il-Sunga, 15. april 2017.

Parada povodom 105-godišnjice rođenja preminulog sjevernokorejskog lidera Kim Il-Sunga, 15. april 2017.

Guardian navodi da su neki stručnjaci ukazali na nedavni uvodnik u Global Timesu, novinama kod kontrolom Komunističke partije, kao dokaz da je Trump konačno uvjerio Peking da obuzda Kim Jong-una drastičnim pooštravanjem sankcija.

Delury, međutim, smatra da ne postoje dokazi koji ukazuju da je kineski predsjednik spreman učiniti išta više osim “uvesti neku sankciju tu i tamo”. “Global Times u svojim uvodnicima može pisati šta hoće, ali Kina je konzistentna u svom pristupu”. Trumpovo zveckanje oružjem i sporadična upotreba sile samo bi mogli ojačati odlučnost Kim Jong-una da razvije efikasno nuklearno oružje kako bi izbjegao sudbinu Sadama Huseina ili Moamera Gadafija, tvrdi Delury u intervjuu za Guardian.

Leonid Petrov, stručnjak za Sjevernu Koreju s Nacionalnog univerziteta Australije, izjavio je za Guardian da je najnovijim lansiranjem rakete “Sjeverna Koreja poručila da, uprkos SAD-u, neće obustaviti svoj raketni program”.

Petrov je rekao da nije bio iznenađen odlukom Kim Jong-una da se u toku obilježavanja 105. godišnjice rođenja osnivača Sjeverne Koreje, njegovog djeda Kim Il-sunga, ne održi očekivani šesti nuklearni test: “S obzirom na fizičku štetu koju bi to izazvalo obližnjim područjima, bilo bi neobično za lojalnog unuka kakav je Kim Jong da naredi da se nuklearni test sprovede na taj dan”.

Mike Pence i američki general Vincent K. Brooks u blizini granice Južne sa Sjevernom Korejom

Mike Pence i američki general Vincent K. Brooks u blizini granice Južne sa Sjevernom Korejom

Guardian navodi da, kad se nuklearni test dogodi, to bi Trumpu dalo pretpostavku za agresivniji pristup prema Sjevernoj Koreji. “Ako SAD odgovori napadom, to će potvrdili Kim Jong-unove tvrdnje da je okružen neprijateljskim snagama koje su odlučne da izvrše preventivni udar”, rekao je Petrov.

“Trenutak istine za SAD će biti kad odluči da li će napasti (kao odgovor na nuklearnu probu) i izazvati nastavak Korejskog rata na račun sigurnosti Južne Koreje, ili će se povuči i odati svoje slabosti. Šta će SAD učiniti? Povući se, ostati tu ili napasti?”, zapitao se Petrov i dodao: “Lopta je u rukama američkih sudova”.

Radio Slobodna Evropa

Lidija Pisker
Autor/ica 18.4.2017. u 09:09