Čehoslovaci bi danas bili evropskom velesilom u proizvodnji auta

tačno.net
Autor/ica 2.1.2013. u 12:35

Čehoslovaci bi danas bili evropskom velesilom u proizvodnji auta

 

Nekadašnja čehoslovačka federacija će ove godine biti drugi najveći proizvođač automobila u Evropi odmah iza Njemačke. Nasuprot tomu proizvođači u Francuskoj i Španjolskoj informišu o smanjenju proizvodnje.

 

 

Kad bi se češka i slovačka autoindustrija spojile bila bi to odmah iza Njemačke auto velesila.

Češke i slovačke tvornice automobila ove godine mjenjaju istoriju evropske automobilske industrje. Iako to na prvi pogled, zbog razdjeljenosti ove dvije zemlje, nije u statistikama vidljivo, po prvi puta u istoriji biće Češka i Slovačka zajedno drugim najvećim proizvođačem automobila u Evropi. Proizlazi to iz preliminarnih podataka o proizvodnji putničkih automobila u Evropi. Proizvodnja u obje zemlje, posebno zahvaljujući velikom porastu u slovačkim tvornicama, prekoračiće dva miliona automobila.

“Bivša Čehoslovačka  sa procjenjenih dva miliona auta u 2012. godini  će biti  drugim najvećim proizvođačem automobila u Evropi, odmah iza Njemačke. Proizvodnja automobila u tom regionu stalno osvaja nove udjele na tržištu posebno na osnovu nižih troškova rada i velike prisutnosti njemačkih i azijskih proizvođača,” rekao je Fritz Mostboek, vodeći analitičar Erste Group.

Česi gube, Slovaci nasuprot tomu idu gore

U Češkoj sa najvećom vjerovatnoćom lanjski rekord neće pasti. ”Približavaćemo mu se odozdo” kaže direktor Udruženja automobilske industrije Antonin Sipek. U Češkoj je proizvodnja na početku godine rasla zahvaljujući Hyundai, ukupan broj počela je vući dole smanjena proizvodnja TPCA a postepeno i  Škoda Auto. Ni izgledi za iduću godinu nisu najbolji.                                                                                                              Slovačka nasuprot tomu ove godine zaživljava najveći rast u broju proizvedenih auta. Od tri tvornice je posebno uspješna Kia u Zilini a ukupan broj proizvedenih auta je narastao zahvaljujući puštanju u pogon proizvodnje miniauta i terenskih vozila koncerna Volkswagen u Bratislavi. Ove godine će u Bratislavi proizvesti oko 400 hiljada auta, Kia je već svoj ovogodišnji plan od 285 hiljada prebacila.Trnavski Peugeot je proizveo namjesto planiranih 240 hiljada vozila samo 215 hiljada ali i tako to je najuspješnija proizvodna godina.                                                                                              Pesimistička procjena slovačkog Udruženja automobilske industrije govori o 850 hiljada vozila, ta brojka međutim može biti još veća. Već nekoliko godina pripada Slovačka među zemlje sa najvećim brojem proizvedenih auta na hiljadu stanovnika. U Francuskoj se lani proizvelo 1,931 miliona osobnih automobila a ovogodišnja brojka biće značajno niža, francuski proizviđači pripadaju među te koje je kriza prodaje najviše pogodila. Slično će biti i u Španiji. Sa skoro šest miliona proizvedenih automobila godišnje vodi, bez konkurencije u evropskoj autoindustriji, Njemačka.

Tradicija i niži troškovi

Češka i slovačka autoindustrija izvlači korist ne samo iz duge tradicije, ali takođe iz znatno nižih proizvodnih troškova i dobre geografske pozicije u srednjoj Evropi.              “ U obje zemlje se proizvode najviše automobili po kojima je već dugotrajna potražnja, znači vozila srednje i niže srednje klase i cjenovno pristupačni  SUV,” kaže Jan Maly iz Automobilske ekspertne grupe PwC u Češkoj. Tu prednost nam u budućnosti mogu oduzeti zemlje kao Rumunija ili Ukrajina. Prema Vladimiru Balažu, prognostičaru Slovačke akademije nauka, odlazak prijeti više Češkoj, zbog viših troškova radne snage, međutim češke tvornice si proizvodnju osiguravaju investicijama u istraživanje i razvoj.                      Automobili su u oba gospodarstva najjačom industrijskom granom, a na njihovoj prodaji zavisi i prosperitet obje zemlje. Upravo u tome vidi niz analitičara i mogući rizik. Auta značajno utiču na cjelokupni rezultat ekonomije: i zbog toga Češka ove godine ide dole, a obrnuto BDP Slovačke ove godine još raste.

Iz booma autoindustrije imaju koristi obje zemlje nauzvrat, niz čeških isporučilaca proizvodi dijelove za slovačke tvornice i obrnuto.

Autori: Jan Sůra, Daniela Krajanová , SME.sk

 

Preveo: Ešref Zaimbegović

idnes.cz/

tačno.net
Autor/ica 2.1.2013. u 12:35