SAD: Protestuju radnici McDonald’sa

tačno.net
Autor/ica 19.3.2014. u 12:48

SAD: Protestuju radnici McDonald’sa

Radnici zahtijevaju povećanje minimalne satnice i pravo na sindikalno organizovanje

Uposlenici lanca restorana brze hrane McDonald’s danas su na 30 različitih mjesta u SAD-u protestovali zbog niskih minimalnih satnica, javlja Anadolu Agency.

Protesti su održani i u Californiji, Michiganu i New Yorku. Radnici od vlasnika poznatog lanca brze hrane zahtijevaju da se minimalna satnica poveća na 15 dolara te da se radnicima prizna pravo na sindikat. Proteste su podržali Međunarodni sindikat radnika uslužnih djelatnosti, demokratski političari te lideri lokalnih zajednica.

Radnici McDonald’sa su u tri različite savezne države pokrenuli sudske parnice protiv kompanije, navodeći kako uprava kompanije otuđuje zarade radnika. Glasnogovornik McDonald’s je kazao kako je u toku istraga u vezi s navodima iz tužbi. On je kazao da su počeli pregovori radnika i uprave firme.

Trenutna minimalna satnica u SAD iznosi 7,25 dolara, dok je na godišnjem nivou taj iznos 15 hiljada dolara. Radnički sindikati u SAD-u se bore za podizanje minimalne satnice na 10,10 dolara, a na godišnjem nivou da to bude 21 hiljada dolara. Posljednje povećanje minimalne satnice u ovoj zemlji zabilježeno je 2009. godine.

Na inicijativu državnog tužitelja New Yorka Erica Schneidermana, sud je donio odluku prema kojoj sedam restorana zbog kršenja zakona o prekovremenom radu, pored plaće, radnicima mora isplatiti 500 hiljada dolara. Vlasnik ovih restorana Richard Cisneros u okviru novnčane kazne platit će i zatezne kamate. Prema odluci suda, Cisneros je oštetio 1.600 radnika.

AA

tačno.net
Autor/ica 19.3.2014. u 12:48