SAD osudio izgradnju izraelskih naselja na Zapadnoj obali: To ne doprinosi osiguranju mira

tačno.net
Autor/ica 27.10.2021. u 09:24

SAD osudio izgradnju izraelskih naselja na Zapadnoj obali: To ne doprinosi osiguranju mira

foto: AFP

Američki State Department u utorak je osudio izraelske radove na izgradnji naselja na Zapadnoj obali, rekavši da takvi projekti štete “izgledima za rješenje s dvije države”.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da su Sjedinjene Američke Države duboko zabrinute zbog izgradnje na okupiranoj Zapadnoj obali, koju Palestinci vide kao dio svoje države, ali koju mnogi Izraelci smatraju zemljištem na koje imaju pravo.

“Snažno se protivimo širenju naselja, što je u potpunosti u suprotnosti s nastojanjima da se smanje napetosti i osigura mir. Sve to šteti izgledima za uspostavljanje dvije države”, rekao je Price, prenosi dpa.

Uprkos međunarodnim osudama Izrael nastavlja sa izgradnjom.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva građevinarstva i stanovanja Ze’eva Elkina rekao je da će biti objavljeni pozivi za dostavu ponuda za prodaju 1.300 stambenih jedinica.

Nekoliko dana prije pojavili su se izvještaji o odobrenju planova izgradnje za više od 3.000 jedinica u izraelskim naseljima, kao i za 1.300 stambenih jedinica u palestinskim selima na Zapadnoj obali.

Izrael je preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom i Istočnim Jerusalemom tokom Šestodnevnog rata 1967. Oko 600.000 Izraelaca živi u više od 200 zajednica na Zapadnoj obali, iako je Vijeće sigurnosti UN-a 2016. reklo da je njihova prisutnost kršenje međunarodnih zakona. UN je pozvao Izrael da zaustavi sve daljnje građevinske aktivnosti.

Vlada premijera Naftalija Bennetta postavljena je u junu. Bennett je rekao da ne planira usporavati gradnju naselja na području Zapadne obale.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 27.10.2021. u 09:24