SAD: Migranti odsad mogu biti zadržani u pritvoru neograničeno

tačno.net
Autor/ica 22.8.2019. u 09:57

SAD: Migranti odsad mogu biti zadržani u pritvoru neograničeno

foto: EPA

Ovo je već treća veća regulacija republikanske administracije u nešto više od mjesec dana kojom se pokušavaju ograničiti imigracije.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predstavila je novo pravilo koje će dužnosnicima omogućiti pritvaranje migrantskih porodica na neodređeno vrijeme dok sudac ne donese odluku o odobravanju azila čime je poništeno dosadašnje ograničenje od 20 dana.

Pravilo će zamijeniti sudski presedan iz 1997. kojim je američkoj imigracijskoj službi ograničeno vrijeme tokom kojeg smiju u pritvoru držati djecu migrante.

Prema toj odluci obično je određen rok od 20 dana nakon kojeg se porodice moraju pustiti iz pritvora.

Ukidanje imigracionih zakona

Ovo je već treća veća regulacija republikanske administracije u nešto više od mjesec dana kojom se pokušavaju ograničiti imigracije, a viši imigracijski dužnosnici započeli su s izvršnim djelovanjem bez službene potvrde u američkom Senatu.

Suzbijanje legalnih i ilegalnih imigracija glavno je obilježje Trumpovog predsjedanja otkako je 2016. obećao da će Meksiko platiti izgradnju zida na granici s SAD-om kako bi spriječili dolazak migranata.

Trump je novinarima rekao da njegova administracija ozbiljno razmatra ukidanje prava na državljanstvo za djecu stranih državljana rođenu na teritoriju SAD-a, što bi bio još jedan od pokušaja potpunog ukidanja postojećih imigracijskih zakona.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 22.8.2019. u 09:57